Buna seara .
Am si eu o neclaritate legala.
Reprezentarea conventionala din procedura civila, de catre juristi, a rudelor acestora pana la gradul doi inclusiv, prevazuta de CPC este valabila si in procedura penala ?
Multumesc frumos.
O seara frumoasa si La multi ani de Sf.Arhangheli !
Buna ziua.
Era vorba despre reprezentarea /asistarea partilor in procesul penal, a rudelor de gradul 2, de catre licentiati in drept cu diploma recunoscuta de catre MEC , nu despre reprezentarea din oficiu in procesul penal .
Cu stima,
Marius Bote.
Trebuie facuta diferenta intre asistenta juridica si reprezentare.
Asistenta juridica se acorda numai de avocatul ales sau desemnat din oficiu inscris intr-un barou ce face parte din U.N.B.R. si implica si prezenta partii.
Reprezentarea consta in imputernicirea unei persoane, numita reprezentant, de a indeplini, in cadrul procesului penal, acte procesuale pe seama unei parti care nu se poate reprezenta sau nu doreste sa se prezinte in fata organelor judiciare.
Buna seara .
Aici am vrut sa ajungem .
Si aceasta reprezentare poate fi facuta doar de catre juristi sau de catre orice persoana ? Deoarece stiu faptul ca, in cauzele penale, raspunderea penala este strict si exclusiv personala, si prezentarea in fata organelor de cercetare sau urmarire penala si in procesul penal este la fel, in general, personala si in cazuri exceptionale, prin reprezentant .
Cu stima,
Marius Bote .
Raspunsul raportat la reprezentare se gaseste in art.96 c.p.p.unde nu se indica ca trebuie o anumita calitate sau pregatire pentru a reprezenta.
Desi, e posibil sa existe si pareri contrare, daca observati acest articol este pus in CAPITOLUL VII, Avocatul. Asistenţa juridică şi reprezentarea, parerea mea este totusi ca legiuitorul nu se raporteaza numai la avocat.
Asistenta juridica este altceva, cred ca ati inteles asta.
ART. 96
Reprezentarea
În cursul procesului penal, suspectul, inculpatul, celelalte părţi, precum şi persoana vătămată pot fi reprezentaţi, cu excepţia cazurilor în care prezenţa acestora este obligatorie sau este apreciată ca fiind necesară de procuror, judecător sau instanţa de judecată, după caz.
Lamurire
kunyla
Am studii juridice si in baza acestora, am primit o procura din partea unei persoane formulata si legalizata de un notar, in care se specifica dreptul de a o ... (vezi toată discuția)