avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie unica minor,rog sfat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie unica minor,rog sfat

O prietena s-a indragostit copilareste de o persoana care a lasat-o gravida si ulterior a fost arestat.
Dupa 2 ani a fost eliberat,iar dupa 2 luni arestat din nou.Dupa 3 ani a fost eliberat iar dupa alte 4 luni a fost arestat din nou in prezent executand un mandat de 6 ani.
Nu sunt casatoriti,el nu s-a interesat vreodata de copil sau de ea.
In prezent ea doreste obtinerea custodiei unice a copilului pentru a parasi tara si a pleca la munca in strainatate.
o sedinta de mediere a avut loc la penitenciar insa respectivul nu este de acord sa cedeze custodia copilului sau sa semneze o procura pt ca mama sa paraseasca tara impreuna cu copilul.
Consultand un avocat s-a primit raspunsul ca nu exista un temei legal pentru obtinerea custodiei,deci nu se poate face nimic.
Este adevarat?Chiar nu se poate face nimic?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2015
piston85, utilizator
Cel mai recent răspuns: piston85 , utilizator 21:08, 9 Noiembrie 2015
Cererea prin care se solicit instanței să dispună exercitarea exclusivă a autorității părintești de către unul dintre părinți este admisibilă, dacă se constată, în urma administrării probatoriului în cauză (înscrisuri, martori, prezumții, expertize, mijloace materiale de probă, mărturisiri, interogatorii), că admiterea ei este în interesul superior al minorului, consfințit de art. 263 din Codul civil și de art. 2 și 6 lit. a) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

(se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti).


(Legea nr. 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 607 din 30 septembrie 2013.)


In practică, pot interveni şi situaţii obiective, care să facă imposibilă exercitarea autorităţii părinteşti de ambii părinţi, caz în care se impune ca instanța să dispună exercitarea acesteia de unul singur dintre părinţi, indiferent dacă părinţii sunt căsătoriţi sau nu.


Instanța poate dispune, dacă apreciază că este în interesul superior al copilului și că există motive temeinice de natură a periclita dezvoltarea fizică, psihică, spirituală, morală sau socială a copilului, inclusiv a copilului din afara căsătoriei în cazul căruia părinții nu conviețuiesc, ca drepturile părintești să fie limitate unui părinte sau chiar exercitate exclusiv de unul dintre părinți.
Sansele de a obtine ,,custodia unica''sunt minime varianta este obtinerea unei hotarari judec care sa suplineasca acordul tatalui pentru plecarea in strainatate si o eventuala stabilire a domic copilului la domiciliul mamei .
Sfătuiţi prietena să ceară prin instanţă obţierea autorităţii părinteşti unice cf.articol 398 Cod Civil , domiciliul copilului la mama şi, în subsidiar, suplinirea acordului tatălui pentru paşaport, călătorii peste graniţă şi alte acorduri ale tatălui cerute în legatură cu minorul.
Cererea va fi susţinută de declaraţii ale martorilor, care să arate că tatăl nu s-a interesat niciodată de copil, nu s-a achitat de obligaţiile de tată, procesul verbal al medierii, unde probabil este menţionat refuzul tatălui pentru ieşirea din ţară a copilului şi dovezile de detenţie ale tatălui.
În situaţia prietenei Dvs., există şanse foarte mari să obţină autoritatea unică.
Logic, nici nu ar trebui să vorbim de şansă în acest caz, ci de certitudine.
Din punctul de vedere al interesului superior al copilului, tatăl nu s-a ocupat deloc de minor, nu i-a asigurat condiţii materiale pentru creştere şi dezvoltare, nu i-a asigurat dezvoltarea spiritulă, a manifestat un dezinteres total faţă de minor, mai mult, se opune străduinţei singurei persoane care îndeplineşte obligaţiile părinteşti de a asigura minorului un nivel de viaţă mai ridicat, în interesul superior al copilului.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2015
Martonze, utilizator
va multumesc tuturor pt raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie exclusiva David90 David90 Buna seara.As dori sa stiu daca pot avea custodie exclusiva in cazul in care tatal copilului a fost inchis pt furt in Germania,dar a fost scos pe cautiune,plus ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)
Custodia totala copil bartmarc bartmarc Sunt mama unui copil de 4 ani, dar sunt plecata in strainate si sunt despartit de sot am trai doar in concubinaj, cum procedez eu am loc de munca aici si vreau ... (vezi toată discuția)