avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict munca - plata salariului la expirare preaviz ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict munca - plata salariului la expirare preaviz lucrator cu minus in gestiune

Buna seara
De curand la magazinul pe care-l administrez in urma unui inventar de predare de gestiune a unei angajate la care-i expira perioada de preaviz am gasit o lipsa de cca 5000 lei.
Faptul ca urma sa-i inmanez ca drepturi banesti lichidarea la zi , am refuzat acest lucru cu gandul ca din suma lipsa la inventar mai recuperez ceva.
Ea a facut adresa la ITM in urma careia inspectorii mi-au dat termen in care sa fac dovada platii drepturilor salariale catre persoana respectiva in caz contrar sunt pasibil la o amenda conform legii.
Parerea mea este ca mi se face o mare nedreptate si prin aceste practici se incurajeaza hotia.
Mai pe scurt angajatul fura ,apoi pleaca din tara ,iar eu ca angajator trebuie intr-un fel trebuie sa-l felicit ca m-a furat ,iar daca vreau sa recuperez paguba trebuie sa-l dau in judecata ,dar este plecat deja din tara.
Va rog sa-mi spuneti cum cantariti dvs. acest aspect,si cum as putea eu sa-mi recuperez paguba.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:27, 10 Noiembrie 2015
Pentru recuperarea prejudiciului produs de salariați, angajatorul are la îndemână următoarele modalități : acordul părților sau acțiunea în justiție.

Nu aveti cum sa-i retineti din salariu , in lipsa unei hotarari judecatoresti sau a unui acord al salariatului.

Art. 169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
...


Art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Va rog in acest caz sa-mi scrieti de ce ITM-ul imi da termen pentru achitarea drepturilor salariale respectivului angajat , in caz contrar sunt pasibil la amenda ...intre 3000 si 5000 lei?
Mentionez ca termenul limita este de 30 zile calendaristice.
ITM-ul a dispus ca masura de indeplinit , banuiesc, prezentarea doivezii de plata a salariului intr-un anumit termen. In caz contrar, sunteti pasibil de sanctionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa inventar colega3 colega3 la inventar efectuat in luna mart. s a constatat o lipsa in val de 9000 lei. angajatorul vrea sa recupereze paguba de la fiecare angajat, emitand facturi pe ... (vezi toată discuția)
Decizie de imputare - lucrator gestionar dmmagazin dmmagazin Doresc sa stiu care sunt temeiurile de drept si de fapt care pot determina angajarea raspunderii materiale. Sunt lucrator gestionar impreuna cu alte 2 colege ... (vezi toată discuția)
Lipsa in gestiune , angajat plecat stefanitaorzan stefanitaorzan Buna ziua Am avut un angajat pe care l-am prins modificand preturile de vanzare inseland astfel clientii. In urma acestui fapt persoana a demisionat, am ... (vezi toată discuția)