Bunicul meu a fost victima unui abuz în prima parte a anilor '50. Lucra la o întreprindere mare, unde avusese poziții de răspundere, deși era doar maistru, și realizase mai multe îmbunătățiri pentru care primise Brevete de Inovator. A fost arestat în urma unui control la poartă, găsindu-i-se în geantă o sticlă cu o substanță chimică, evaluată la câțiva lei.
Acuzat de „furt din avut obștesc” sau cam așa ceva, a fost judecat cu mare tam-tam, autoritățile vrând să dea „exemplu”, primind o condamnare ca atare. Bunicul luase substanța cu acordul verbal al șefului ierarhic, fiindcă avea acasă, în beci, un adevărat laborator de chimie, unde făcea tot felul de experimente, tot pentru munca lui. Șeful n-a recunoscut că și-a dat acordul, chiar dacă bunicul a convocat martori.
În plus, nu a contat că substanța respectivă nu se folosea la nimic în întreprindere, nu fusese achiziționată de întreprindere și era da discreție, în câteva vagoane, abandonate de nemți la finele WWII.
Întrebarea mea este cum aș putea să am acces la dosarul procesului, unde se află el și care ar fi procedura? Procesul s-a desfășurat la Brăila, de unde era și bunicul.
În al doilea rând mă întreb dacă există vreo șansă de rejudecare - reabilitare. Nu că ar avea cineva de câștigat, bunicul a murit de mult, dar e vorba de memoria lui.
El a bănuit două cauze: Invidia + epurare. Asta fiindcă atât el, cât și tatăl lui fuseseră foarte activi în PSDR, iar comuniștii începuseră a se debarasa de ei.