avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Control judiciar dat de procuror
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Control judiciar dat de procuror

In cazul in care procurorul face prelungire a controlului judiciar si inculpatul este trimis intre timp (sa zicem la scurt timp dupa prelungirea controlului jud.) in camera preliminara:
- trebuie sa faca judecatorul sa pastreze masura data de procuror
- judeca mentinerea / schimbarea masurii
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:38, 14 Noiembrie 2015
ART. 348 c.p.p.
Măsurile preventive în procedura de cameră preliminară
(1) Judecătorul de cameră preliminară se pronunţă, la cerere sau din oficiu, cu privire la luarea, menţinerea, înlocuirea, revocarea sau încetarea de drept a măsurilor preventive.
(2) În cauzele în care faţă de inculpat s-a dispus o măsură preventivă, judecătorul de cameră preliminară verifică legalitatea şi temeinicia măsurii preventive, procedând potrivit dispoziţiilor art. 207.

ART. 207 c.p.p.
Verificarea măsurilor preventive în procedura de cameră preliminară
(1) Când procurorul dispune trimiterea în judecată a inculpatului faţă de care s-a dispus o măsură preventivă, rechizitoriul, împreună cu dosarul cauzei, se înaintează judecătorului de cameră preliminară de la instanţa competentă, cu cel puţin 5 zile înainte de expirarea duratei acesteia.
(2) În termen de 3 zile de la înregistrarea dosarului, judecătorul de cameră preliminară verifică din oficiu legalitatea şi temeinicia măsurii preventive, înainte de expirarea duratei acesteia, cu citarea inculpatului.
(3) Dispoziţiile art. 235 alin. (4) - (6) se aplică în mod corespunzător.
(4) Când constată că temeiurile care au determinat luarea măsurii se menţin sau există temeiuri noi care justifică o măsură preventivă, judecătorul de cameră preliminară dispune prin încheiere menţinerea măsurii preventive faţă de inculpat.
(5) Când constată că au încetat temeiurile care au determinat luarea sau prelungirea măsurii arestării preventive şi nu există temeiuri noi care să o justifice ori în cazul în care au apărut împrejurări noi din care rezultă nelegalitatea măsurii preventive, judecătorul de cameră preliminară dispune prin încheiere revocarea acesteia şi punerea în libertate a inculpatului, dacă nu este arestat în altă cauză.
#M16
(6) În tot cursul procedurii de cameră preliminară, judecătorul de cameră preliminară, din oficiu, verifică periodic, dar nu mai târziu de 30 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii arestării preventive şi a măsurii arestului la domiciliu sau dacă au apărut temeiuri noi, care să justifice menţinerea acestor măsuri. Dispoziţiile alin. (2) - (5) se aplică în mod corespunzător.
#M7
(7) Judecătorul de cameră preliminară, în cursul procedurii de cameră preliminară, verifică, din oficiu, periodic, dar nu mai târziu de 60 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cauţiune sau dacă au apărut temeiuri noi, care să justifice menţinerea acestei măsuri. Dispoziţiile alin. (2) - (5) se aplică în mod corespunzător.
Instanta va aprecia daca se impune a se mentine sau nu masura preventiva dispusa dupa ce asculta concluziile procurorului si cele ale avocatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vă rog să mă ajutați să înțeleg Dothcorp Dothcorp Vă rog să mă ajutați să înțeleg următoarele, citez: ”Solutia pe scurt: ROMÂNIA JUDECĂTORIA ******* JUDEŢUL ******* Dosar nr. 4.6**/22*/2016/a4 ... (vezi toată discuția)
Prelungirea arestarii preventive in ncpp Borsec Borsec Buna ziua! Vreau sa va rog sa-mi spuneti care este termenul in Noul Cod de Procedura Penala in care instanta trebuie sa verifice daca se impune prelungirea ... (vezi toată discuția)
Proces Georgianaaaa9876 Georgianaaaa9876 Buna ziua,de indata ce a inceput procesul,se mai poate schimba masura arestului preventiv ? (vezi toată discuția)