avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubiri pentru tratament ortodontic ineficient - ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubiri pentru tratament ortodontic ineficient - medicul refuza asumarea greselilor

Buna ziua,

Situatia pentru care va rog sa imi acordati cateva indrumari este urmatoarea: in 2012 am mers la ortodont, colaboratorul medicului stomatolog care imi efectua tratamente. Medicul ortodont a decis, in urma consultului, ca am nevoie de aparat dentar fix. Acesta urma sa rezolve problemele identificate: ocluzie adanca si alinierea dintilor. La momentul respectiv aveam dureri mandibulare din cauza ocluziei. Ortodontul m-a asigurat ca dupa finalizarea tratamentului nu voi mai avea aceste dureri si ca ocluzia va fi normala (ocluzie = muscatura). Dupa aproximativ 27 luni de tratament, medicul ortodont a decis finalizarea tratamentului, considerand ca problema este rezolvata. Ulterior indepartarii aparatului dentar, medicul ortodont a aplicat pe ambele arcade cate o contentie (lucru firesc, pt a stabiliza pozitiile dintilor). Dupa mai multe incerceri esuate, ortodontul a decis sa port gutiere pe timul noptii (Contentia nu rezista pe arcada superioara deoarece ocluzia nu este normala; astfel dintii isi modifica pozitia).
Acum ajung la problemele actuale:
1. Dupa un an de la indepartarea aparatului dentar, mandibula se blocheaza si ma doare mai rau ca inainte de inceperea tratamentului;
2. Medicul ortodont nu a lasat spatiu suficient pt implant dentar si in prezent dintii migreaza din cauza acelui spatiu.

L-am contactat in mai multe randuri pe medic, rugandu-l sa gaseasca solutii la problema mea, sa imi explice ceea ce se intampla. La insistentele mele, dupa mai multe luni, acesta a recunoscut ca este o problema grava care nu este vindecata si ca imi recomanda sa iau analgezice. A recunoscut, totodata, ca tratamentul instituit de el nu a avut rezultatele asteptate.
I-am cerut sa isi asume greseala, refuza sa faca asta.

Ca urmare, eu o sa fiu nevoita sa reincep un alt tratament ortodontic.
nu vreau sa fac acest lucru din mai multe motive: costurile sunt foarte mari, durerile din timpul tratamentului sunt uneori insuportabile, schimbarea pozitiei dintilor poate duce la deteriorarea lor.
intrebare: este posibil ca ca acest medic sa ma despagubeasca financiar pt greseala facuta, ca eu sa pot incepe un alt tratament?
Mentionez ca in decursul celor 3 ani de tratamente nu am primit niciun bon fiscal in urma achitarii consultatiilor si procedurilor (aparatul a costat aproximativ 4500 lei, consultul lunar a costat 150 lei, amprente dentare si dosar medical - aproximativ 1000 lei, indepartarea aparatului dentar - 1000 lei, gutierele - 400 lei + alte costuri suplimentare). Singurele dovezi pe care le am sunt mesajele, discutiile prin intermediului messenger fb, dosarul cu radiografiile dentare care se afla in posesia lui.
inca un lucru: in timpul tratamentului ortodontic, au aparut niste probleme (radacinile unor dinti aproape au strapuns gingia). Am cerut medicului sa imi dea dosarul medical pt a consulta alti medici, acesta a refuzat si m-a amenintat ca imi va suspenda tratamentul in cazul in care voi face acest lucru.

Va multumesc anticipat pt rabdarea de a citi povestea mea si pt raspunsurile dvs!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:44, 8 Ianuarie 2018
Puteti sesiza in scris cu nr.de inregistrare/ data Colegiul medicilor dentisti din judetul dvs.
In sprijinul sesizarii trebuie sa depuneti niste documente in copie. Daca ati platit fara sa primiti nicio chitanta in schimb (v-ati asumat un risc si costurile, banuiesc, nu au fost mult diminuate fata de pretul de incasat cu factura/ chitanta), documentele pe care le detineti pot fi insuficiente pentru a se face o ancheta de catre Colegiul medicilor.
Puteti deschide actiune in instanta impotriva ortodontului. Un document primit de la Colegiul medicilor dentisti ar putea fi sprijinul dvs.
Am aceeasi problema, am aparat de 10 luni,inca nu am terminat tratamentul si nu am cerut niciodata si nici nu am primit,nicio chitanta si nicio factura
Cum fac ?Pot sa cer acum? daca refuza sa mi dea?
@AndreaKarp
Nu mai postati discutii noi in continuarea altor discutii deja deschise. Este greu de urmarit de cei care doresc sa dea un raspuns. Deschideti discutie noua.
A fost alegerea dvs. sa platiti un serviciu fara a primi dovada scrisa ca ati platit.
Solicitati factura/ chitanta pentru serviciile ulterioare. Daca nu primiti, puteti schimba medicul dentist; este alegerea dvs.
Pentru servicii deja prestate, daca solicitati acum factura puteti fi refuzat. Nu aveti baza pentru a avea castig de cauza daca reclamati dentistul la o institutie a statului, respectiv ANAF (cum dovediti ca ati platit ?).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Malpraxis chirurg dental si ortodont kady kady Care sunt pasii legali si de ce acte am nevoie pentru a da in judecata dr. ortodont si chirurg dental cu care am inceput tratamentul care mi-au afectat ... (vezi toată discuția)
Malpraxis? Carla Maria Carla Maria Buna ziua! Se poate considera ca un medic ortodont a facut malpraxis? In urma cu 2 ani si o luna (20 septembrie 2017) am apelat la un medic ortodont pentru ... (vezi toată discuția)
Chitanta de la medicul ortotont AndreaKarp AndreaKarp Buna ziua Am inceput tratamentul ortodontic acum 10 luni si la fiecare sedinta nu am primit niciodata nicio chitanta de la dansa, mi-am pus aparat dentar pt ... (vezi toată discuția)