avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare tacita a mostenirii pe vechiul cod
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare tacita a mostenirii pe vechiul cod

Am calitatea de mostenitoare legala de pe urma tatalui meu ( certificat de mostenitor cu o cota de 18.75% din imobilul succesoral, alaturi de sora mea si mama mea). In anul 2001 a decedat mama si nu s-a facut inca succesiunea. In timpul vietii mamei am construit inca o camera la imobil si am construit un garaj. Ulterior mi-am schimbat domiciliul lasand-o pe mama si pe sora mea in imobilul succesoral( care consta in teren si casa). As vrea sa stiu daca urmatoarele actiuni efectuate in perioada de 6 luni de optiune succesorala constituie temeiuri de acceptare tacita a succesiunii:
- am inhumat-o pe mama in cavoul meu proprietate personala impunandu-ma fata de sora mea care vroia o inmormantare ieftina la pamant, am achitat toate taxele de inhumare, am cumparat tot ce era necesar (sicru, cruce, samd,) avand bineinteles dovezi cu inscrisuri.
- am plantat pe perimetrul de teren aferent imobilului panouri de gard, usi metalice (atat simpla cat si dubla) dovezi inscrisuri
Dupa doi ani de la deces m-am trezit actionata in instanta de catre sora mea , care a prezentat un testament in care era legatara universala iar eu particulara compensandu-ma cu astronomica suma de 3 EURO (la data decesului).
In instanta am fost de acord cu acceptarea testamentului dar am solicitat reducerea masei succesorale la nivelul cotitatii disponibile conform art. 841.
Cel mai recent răspuns: favex , utilizator 18:42, 19 Noiembrie 2015
In 2003 sora mea m-a dat in judecata solicitand recunoasterea calitatii de succesoare legala si testamentara fiind legatara universala iar eu cu titlu particular, stabilirea masei succesora-le, iesirea din indiviziune prin atribuire integrala iar eu prin reconventionala am solicitat recunoasterea calitatii de succesoare legala si testamentara , acceptarea testamentului si reducerea liberalitatilor la nivelul cotitatii disponibile. A durat 4 ani in instanta de fond, apel din nou fond si solutie in coada de peste. Mentionez ca apelul l-am facut eu si am avut solutie favorabila returnandu-se la fond. Deci ca idee sora mea stia de testament din 1996 data intocmirii si l-a pus pe masa in 2003.Instanta a respins cererile pornind de la coada apreciind ca un partaj trebuie sa aiba in spate un titlu de proprietate pentru imobil si teren observand ca terenul a fost cumparat in 1956 cu chitanta de mana iar casa a fost construita in 1958 fara autorizatie.Apelul a reprosat ca nu s-a pornit cu inceputul adica recunoasterea calitatilor de mostenitori intrucat testamentul este ordin universal prezentat nu creaza drepturi constitutive ci declarative. In final solutia fondului a ramas aceeasi recomandand uzucapiunea ca mod de rezolvare.Dupa decesul sorei a ramas copilul din prima casatorie si sotul supravietuitor care este marele castigator.Noi mergeam la mama aprox. in fiecare saptamana dar regula era ca noi duceam nu luam.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Părinții mei au decedat. aveau trei copii din ... Cinesice@$ Cinesice@$ Bună seara! Părinții mei au decedat. Aveau trei copii ...din care unul a decedat.( o sora a noastra)..imediat dupa decesul parintilor.. si am ramas doi ... (vezi toată discuția)
Succesiune jenicaprod jenicaprod Tatal meu a murit in anul 1977, iar mama mea a murit in anul 2002. Am dezbatut succesiunea decat dupa tatal meu, cand singura mostenitoare a ramas mama. Dupa ... (vezi toată discuția)
Inlaturarea surorii de la mostenirea casei parintesti construite dupa evenimentul matrimonial Saul Beloia Saul Beloia Sora casatorita inaintea construirii casei parintesti actuale poate fi inlaturata de la masa succesorala de catre fratele ei? Fratii au crescut in casa ... (vezi toată discuția)