avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Sanctiune aplicata de catre comisia de disciplina
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Sanctiune aplicata de catre comisia de disciplina

Buna seara!Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in lamurirea unor probleme care sincer ma depasesc.Lucrez intr-o primarie si sunt membru in comisia de disciplina,comisie formata pentru mai multe primarii din zona.In anul 2013 am fost sesizati de catre primarul uneia dintre primariile care erau afiliate comisiei noastre despre abaterea disciplinara a unui functionar public din institutia sa.Abaterea consta in faptul ca, functionarul respectv isi facuse cerere de suspendare pentru un interes personal legitim,pe o perioada de 3 ani,conf.art.95 alin(2)din Lg.188/1999,primarul nu i-o aprobase dar functionarul nu se mai prezentase la serviciu de la data cererii, respectiv iulie 2012.In urma neaprobarii cererii,functionarul a intentat proces impotriva primarului la judecatorie,proces ce a decurs pina la aceasta data, cu recurs la curtea de apel,finalizarea fiind in detrimentul functionarului.In urma sesizarii depuse de primar la comisia de disciplina,aceasta si-a facut datoria prin parcurgerea tuturor etapelor, de solicitare de documente, de audiere a ambelor parti,etc,proces ce s-a incheiat cu o PROPUNERE de sanctionare disciplinara constand in diminuarea salariului pe ultimele 3 luni,conf.art.77,alin(3),lit.b din Lg.nr.188/1999.In urma propunerii facute de catre comisia de disciplina si trimisa primariei in cauza,ni s-au facut nenumarate reveniri ,referitoare la faprul ca propunerea noastra nu e buna ,ca salariatul nu a mai primit drepturi banesti si ne solicita sa revenim asupra propunerii facute.Ba mai mult la data de astazi ,ne trimite o noua sesizare si ataseaza si sentinta de la Curtea de apel, solicitandu-ne sa redeshidem cazul ,sa-l reanalizam si sa facem o alta propunere avand in vedere ca functionarul public a pierdut procesul. Intrebarea mea este, daca e legal si normal sa se revina cu o noua analiza asupra procesului,daca comisia poate reanaliza acest caz din moment ce a facut odata o propunere,chiar daca nu e pe placul primarului .De asemenea, aici poate fi aplicat articolul 77,alin(5) din legea 188/1999,pecum ca sanctiunea disciplinara se aplica in termen de cel mult un an de la data sesizarii comisiei, dar nu mai tarziu de 2 ani de la data savarsirii abaterii disciplinare?
Sau totul se va relua si analiza de la data sentintei Curtii de apel,atunci care se va considera data savarsirii faptei???Multumesc frumos pentru rabdarea parcurgerii textului,dar am vrut ca sa dau cat mai multe amanunte pentru intelegerea exacta a situatiei de fapt.Astept cu mare interes raspunsurile si indrumarile dumneavoastra care de nenumarate ori mi-au fost de un real folos.Cu stima,
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:33, 27 Noiembrie 2015
Sincer nu am auzit pana acum de comisie de disciplina pentru mai multe primarii. Ce primaria respectiva avea mai putin de 10 functionari publici? Doar asa se putea.Consider ca fiecare entitate trebuie sa aiba comisia sa, dar ma rog, sa trecem peste asta. Din comisie ar fi trebuit sa faca parte functionari de la fiecare primarie in parte, consider eu. Functionarul trebuia sa isi faca cererea inainte cu cel putin 15 zile de data de la care solicita suspendarea. Chiar asa dupa o zi a dat bir cu fugitii si nu a mai fost de gasit? Fiind la prima abatere ma intreb de ce nu i-ati dat o mustrare scrisa?Cercetarile suplimentare trebuia sa le desfasurati inainte de a da un verdict.Dupa ce v-ati pronuntat nu puteti redeschide cercetarile.Procedura de cercetare administrativă se finalizează în termen de 3 luni de la data încetării raporturilor de serviciu ale funcţionarului public. Hotărârea nr. 1344/2007 privind normele de organizare şi funcţionare a comisiilor de disciplină va lamureste. Daca cineva nu este de acord nu are decat sa se adreseze la instanţa de contencios administrativ competentă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisie disciplina functionari publici birsany birsany buna ziua ! a fost sesizata comisia de disciplina de catre compartimentul resurse umane ca un functionar a lipsit 2 zile, fiind atasate la sesizare nota ... (vezi toată discuția)
Sanctionat disciplinar cu ''mustrare scrisa'' beneerika beneerika buna. Doresc sfatul dvs in legatura cu o problema: sunt functionar public si recent am primit o dispozitie prin care am fost anuntat ca sunt sanctionat ... (vezi toată discuția)
Termenul în care se desfãșoarã cercetarea administrativã la comisia de disciplinã ukzspan ukzspan Cerecetarea prealabila facuta de comisia de disciplina asupra unui functionar intr-o institutie publica are un anumit termen (6 luni , 1 an) sau se subintelege ... (vezi toată discuția)