avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda parcare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda parcare

Buna seara !
Saptamana trecuta am parcat masina in fata blocului, pe trotuar. A ramas spatiu pentru pietoni de aproximativ 2 metri intre masina si bloc.Pe strada respectiva nu este nici un semn care arata ca nu ai voie sa parchezi si totusi am primit amenda.
Din cate stiu eu ai voie sa parchezi daca nu este nici un semn si daca lasi cel putin un metru pentru pietoni.
Asa e?
Am fost informat de la dispeceratul Politiei Locale ca pot sa contest amenda la Registratura Primariei. Cei de la Registratura imi zic ca nu se poate contesta amenda decat prin instanta.
In procesul verbal agentul constatator a declarat ca faptele constituie contraventie prevazuta de HCL 61/2014 art1 alin2 lit a si HCL61/2014 art 3 lit a
Ce pot face?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 00:00, 24 Noiembrie 2015
Impotriva oricarui PV de contraventie se poate face plangere in termen de 15 zile de la primire sau comunicare la judecatoria pe raza careia s-a intamplat evenimentul.
Solicitati politiei sa depuna plansele foto, pentru ca de acolo se va observa daca ati blocat circulatia pietonilor sau nu.
Buna seara,
Se poate contesta amenda DOAR IN INSTANTA in termen de 15 zile de la primirea procesului verbal.
Va sfatuiesc sa studiati actele despre care se face vorbire in P.V. Ne stiind din ce localitate sunteti nu va pot spune ce cuprind acele hotarari ale consiliului local.
Codul rutier il puteti studia mai usor.
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2015
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Cred ca sunteti din Cluj, unde se aplica aceasta HCL 61/2014.
O puteti studia aici
[ link extern ]

Pentru informare mai studiati si articolul urmator, deoarece aceste aspecte au fost dezbatute la dvs. de presa locala.
[ link extern ]

In orice caz, daca nu ati blocat circulatia pietonilor, invocati art. 72 alin. 7 din OUG 195/2002 (Codul Rutier) la care se precizează că este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru.

La fel se prevede si la art. 144 alin. 2 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002.

Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2015
Marcel Mihalache, Avocat
Multumesc pentru raspuns.
Da, din Cluj sunt, am uitat sa mentionez.
Am studiat ce mi-ati recomandat si am inteles ca parcarea pe trotuar este interzisa daca nu este semn sau marcaj permisiv chiar daca am lasat spatiu pentru pietoni.
Nu-mi ramane decat sa platesc amenda.
Bine am inteles?
Nu ati inteles bine.
Art. 144 alin. 2 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002: Administratorul drumului public poate permite oprirea sau stationarea, partial sau total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar in lipsa acestuia, numai daca ramane liber cel putin un culoar de minimum 1 m latime inspre marginea opusa partii carosabile, destinat circulatiei pietonilor.

Problema este ca aceasta permisivitate o da administratorul drumului, care este primaria.
Ori, onor primaria Cluj, emite aceasta HCL prin care interzice aceste stationari.
Depinde cum interpreteaza instanta, deoarece prevederile unei ordonante de guvern primeaza in fata prevederilor unei hotarari de consiliu de primarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda parcare laura-jurist laura-jurist buna ziua am primit o amendapt ca am parcat pe un trotuar, la coltul unei strazi, si cica am blocat accesul pietonilor pe trotuar. bmentionez ca in zona nu ... (vezi toată discuția)
Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc ... iamchaos iamchaos Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc de parcare, dar blochează trotuarul cu partea din spate a mașinii? În zona mea, a ajuns ... (vezi toată discuția)
Amenda parcare hcl s4 24/2019 Adyconst Adyconst Rog un sfat. Speta: Ieri am primit o amenda prin posta de la politia locala S4. Amenda parcare in baza HCL S4 24/2019. PV de contraventie este pe numele meu, ... (vezi toată discuția)