avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul pentru evenimente deosebite (casatorie, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul pentru evenimente deosebite (casatorie, nastere etc)

Buna ziua.
Cate zile de concediu pentru evenimente deosebite (casatorie, nastere etc) are obligatia sa acorde angajatorul conform noilor reglementari legislative.
Va multumesc pentru amabilitate.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:18, 25 Noiembrie 2015
Numarul de zile de concediu platit acordat pentru evenimente deosebite este stability prin Regulamentul intern sau/si Contractul Colectiv de Munca.
~ Conținut șters la cerere ~
Conform Codului Muncii, angajatorul are obligatia de a reglementa aceste zile libere prin Contract colectiv de munca sau prin regulamentul intern. In afara de legea 210/1999 care reglementeaza concediul paternal de 5 zile lucratoare libere platite la nasterea unui copil ("Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului. "), restul zilelor libere platite ocazionate de evenimente deosebite au fost reglamentate in contractul coletiv la nivel national. Insa odata cu desfiintarea sa prin introducerea Legii Dialogului social, sarcina stabilirii acestor zile libere revine in sarcina angajatorului cf art de mai jos
Art. 152. - (1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Nu exista noi reglementari legislative in domeniu pentru sectorul bugetar, pentru cel privat verificat in reg.intern sau in ccm aplicabil angajatorului.

De la 01.01.2011 nu mai exista CCMN.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere in caz de nastere a unui copil attila80 attila80 Buna! Sunt angajat la o firma privata si as vrea sa stiu cate zile libere am cand se naste copilul meu anul viitor? Acele zile libere sunt scazute din cele 21 ... (vezi toată discuția)
Concediu nastere copil Makedon Makedon Bună ziua! Aș dori să află dacă concediul care se acordă părintelui atunci când se naște un copil este reglementat de legi pe nivel național sau ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tata la nasterea unui copil valikissyou07 valikissyou07 Cate zile libere beneficiaza tatal pentru nasterea celui de-al doilea copil? (vezi toată discuția)