avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot refuza de a da declaratie de renuntare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot refuza de a da declaratie de renuntare la mostenire?

O verisoara mi-a cerut sa fac o declaratie de renuntare la mostenirea din partea tatalui meu decedat cu multi ani in urma in legatura cu bunurile ramase de la parintii tatalui respectiv bunicii mei.Ea a reamenajat casa bunicilor si tot ceea ce a apartinut lor iar acum doreste sa-si clarifice problema actelor.Pana aici nu ar fi o problema deoarece in principiu sunt de acord si chiar i-am comunicat acest lucru.Problema intervine insa de cand verisoara a inceput sa ma streseze cu telefoane si mesaje pentru a da aceasta declaratie.Mentionez faptul ca eu locuiesc in strainatate si nu am timp si nici nu vreau sa cheltui bani aiurea facand drumuri pe la consulatul Romaniei pentru a da declaratia asta.Eu as dori sa rezolv problema cand voi veni in tara dar observ ca verisoara nu doreste acelasi lucru.De aceea va rog dati-mi un sfat,ce e de facut,pentru ca eu chiar m-am gandit ca daca ea continua asa eu nu as mai vrea sa semnez nimic!
Cel mai recent răspuns: MariaFloare , utilizator 19:07, 26 Noiembrie 2015
Nu sunteti obligat sa dati declaratia daca nu va doriti acest lucru. Mai mult decat atat este o mostenire care vi se cuvine in parte dupa tatal dvs.Este adevarat ca dansa a realizat reabilitarile dar casa ca atare exista si deci o mica parte vi se cuvine si dvs.dupa bunici. Termenul de deschidere a succesiunii este de 1 an de la deces, asa ca oricum taxa este aceeasi. Fara declaratia dvs. verisoara nu poate decat eventual sa va dea in judecata, dar la notar nu incheie succesiunea fara dvs. decat daca declara ca nu stie de existenta dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2015
Justitiarul711, utilizator
Nici nu aveti cum sa dati declaratie de renuntare la mostenire dupa atatia ani.

Va poate da insa in judecata si sa va inlature de la mostenire.
Incercati sa consultati un avocat mai inainte de a va complica deoarece daca va da in judecata si va inlatura de la mostenire s-ar putea sa pierdeti si mostenirea si sa aveti si de dat vreo 10 000 lei sau chiar mai mult constand in cheltuieli de judecata si onorariu de avocat.

Daca ei nu isi vor angaja avocat probabil ca nu vor reusi sa va inlature de la mostenire deoarece procesul este mai complicat decat pare si are o tehnicitate ridicata.
De unde-ai scos, colega, suma asta? Din burta mostenirilor neacceptate?
Parerea mea e ca puteti da un fel de declaratie. Ii comunicati cand o puteti face, altfel ea are calea justitiei daca nu e de acord.
Eu totusi nu inteleg de ce ma poate da in judecata? Personal nu mi-am exprimat in nici un fel optiunea de a accepta sau refuza aceasta mostenire.Nu am semnat nicioadata nici un act si nu am dispus in nici un fel de acele bunuri.Credeam ca astfel se considera ca am renuntat la mostenire deja.Apoi de la moartea tatalui meu au trecut aproape 30 de ani.Cred ca s-au depasit absolut toate termenele legale pentru a mai lua in considerare aceasta mostenire.De aceea eu nu inteleg inca de ce trebuie acum sa-mi exprim optiunea in legatura cu aceasta mostenire?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesorala sili sili Buna ziua! Am si eu o problema, si va rog frumos sa ma ajutati. Bunica mea a decedat si avand un singur copil (tatal meu) care a decedat inainte de bunica mea ... (vezi toată discuția)
Mostenire raliro raliro Buna ziua. As dori sa ma ajutati sa inteleg ce am de facut in urmatoarea problema : Sunt unul din mostenitorii bunicii mele (mama tatalui meu, care a ... (vezi toată discuția)
Unchiul meu a decedat și vreau să-i propun fiicei sale să renunțe la partea ei în favoarea mea. unde putem întocmi un act în acest sens? dell25 dell25 Buna seara, As avea si eu nevoie de un sfat la o problema destul de grea. Dupa moartea bunicilor nu s-a facut nici o succesiune(bunurile au ramas al ... (vezi toată discuția)