avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Costuri actionare in instanta rau platnici intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Costuri actionare in instanta rau platnici intretinere

Buna ziua,

Locuiesc intr-un bloc in care cel putin 3 proprietari au datorii la intretinere mai mari de 5000 de lei/fiecare. Ca urmare a acestor datorii, au fost sistate apa calda si caldura in tot blocul. Stiu ca exista o procedura de actionare in instanta a proprietarilor rau platnici de catre asociatia de proprietari.

Intrebarea mea este: care sunt costurile pe care asociatia de proprietari trebuie sa le suporte pentru a actiona in instanta proprietarii cu datorii?

Multumesc,
Andra R
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 19:52, 1 Decembrie 2015
salut,
in primul rand daca doriti un proces in care sa actionati un debitor ,este nevoie de un avocat .
presedintele asociatiei ,care este reprezentantul asociatiei,poate angaja un avocat care va putea initia un proces,
onorariul avocatulul de platesc de toti proprietarii din asociatie si se va recupera de la rau platnici.
acum de costuri chiar nu stiu cat ar fi ub onorariu de avocat pt ca difera de la unu la altu.
presedintele poate contacta o casa de avocatura si acolo sa se informeze de costuri.
un exeplu .blocurile cu 4 etaje au 20 apartamente si daca ar fi onorariul 4000 de lei ar veni 200 lei de ap.
succes
O datorie de 5000 lei este acumulata in cel putin 1-2 ani asa ca cheltuielile de judecata se vor recupera de la rai platnici cel putin intr-o perioada echivalenta, daca nu mai mare.
Ceilalti proprietari vor ramane cu banii dati pe avocat si cu o "gaura" de 200 in buzunarul propriu. Doar nu credeti ca vor primi banii inapoi!
@cyan, (1) banii folositi pentru recuperarea datoriilor se contabilizeaza distinct in contabilitate si (2) da, se vor inapoia locatarilor in momentul recuperarii lor de la rau platnici.
Onorariul avocatului se da din casa sau banca.
Nu se trec nicaieri in liste, deci nu se iau nici de la proprietari sau restantieri. Adica nu se opereaza in scripte.

In momentul cand se da hotararea definitiva in care platitorul este fie restantierul, fie asociatia, de-abia atunci se recupereaza banii dati din casa (sau banca), punandu-se sumele pe liste pentru a fi incasate in dreptul restantierului, parte in proces, fie se repartizeaza tuturor proprietarior pe cota-parte indiviza, in functie de hotararea data de judecator asupra persoanei care plateste cheltuielile de judecata.
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2015
elga50, moderator
randra51 a scris:
Intrebarea mea este: care sunt costurile pe care asociatia de proprietari trebuie sa le suporte pentru a actiona in instanta proprietarii cu datorii?

Costurile de intocmire a unui dosar si actionarea in judecata a unui restantier sunt "zero" lei daca presedintele se ocupa personal de aceasta ori ajutat de altcineva din comitet care se pricepe, cu sprijinul administratorului pentru inscrisurile solicitate in instanta...
Sigur ca daca nimeni din comitet si nici administratorul nu se pricepe, trebuie sa apelati la un avocat. Dar avocatul o sa va ceara o serie de inscrisuri pe care tot asociatia trebuie sa le aiba.

Alte discuții în legătură

Recuperare datorii luis29 luis29 Buna ziua, Am si eu doua intrebari daca se poate sa-mi raspundeti: 1. as vrea sa stiu daca o persoana este datoare la asociatia de propietari iar asociatia ... (vezi toată discuția)
Reprezentare asociatie impotriva rau-platnicilor in instanta HoratiuBoldor HoratiuBoldor Mai poate reprezenta presedintele Asociatia in instanta impotriva rau-platnicilor, conform art. 31 din Legea nr. 230/2007, \\"Preşedintele asociaţiei de ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani in cazul in care s-au demarat actiunile de judecata AlainCostea AlainCostea Buna ziua, In cazul urmator: - un proprietar nu si-a platit inretinerea timp de 6 luni - au fost demarate actiunile de judecata - a venit si a platit ... (vezi toată discuția)