buna seara.
as dori un raspuns din partea unui specialist.
prin iulie 2013 a fost admis un recurs in intersul legii, in sensul ca instanta poate schimba sanctiunea disciplinara cu un mai blanda.
eu am dat in judecatat angajatorul in 2014,mi-a respisn actiunea la fond iar la apel a mentinut sentinta.
eu nu am stiut de acest recurs in interesul legii si nu am stiut ca pot cere instantei sa schimbe sanctiunea cu una mai blanda.
trebuia sa cer in cerere sau instanta pune in vedere din oficiu treaba asta?
principiului proporţionalităţii vroiam sa spun, scuzati-ma. Instana "poate sa" dar "este obligata" sa aduca in discutie, ceea ce nu a facut. Poate mai am o sansa in revizuire ca pentru un rahat de intamplare (nu am produs niciun prejudiciu, nu se putea produce niciun prejudiciu, nu am furat, nu am distrus, nu am dat in cap nimanui - a fost doar o neinteegere) si hopa concedierea. a fost prea aspra sanctiunea. Nu cred ca s-ar incalca prinicipul disponibilitatii in cazul in care cer revizuirea in temeiul art. 509 alin. (1) pct. 1.
Intradevar am cerut anularea deciziei de concediere, insa instanta nu s-a pronuntat intr-u totul asupra acesteia pentru ca daca ar fi inlocuit-o cu o alta sanctiune mai blanda, deabia atunci mi-ar fi data ceea ce am cerut: adica ar fi anulat sanctiunea concedierii si ar fi inlocuit-o cu alta. Instanta nu a aplicat principu proprotionalitatii cerut prin acel RIL si nici nu a adus in doscutie.
Da, aveti dreptate, sunt rationamentele dvs., dupa logica dvs., daca sunt insusite si de catre instanta este bine. Dpmdv nu se va admite revizuirea, insa merita incercat. De ce nu?
In hotare instanta a arata ca decizia de concediere este legal intocmita si temeinica, insa nu s-a pronuntat si asupra criteriilor pe baza carora s-a dispus concedirea (art. 250 cm). La revizuire pot cere sa se pronunte asupra acestora si sa constate daca a fost sau nu aplicata corect? fapt care instanta nu l-a facut in fond si nici in apel.