avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Refuz expertiza contabila judiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Refuz expertiza contabila judiciara

Buna seara. va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti, cine stie, daca pot refuza o expertiza contabila judiciara, pe motiv ca eu sunt foarte implicat in implementarea unui nou soft contabil la birou, fiind nevoit in perioada urmatoare sa fac si deplasari din tara, si ca nu am nici macar infiintat birou de expertiza contabila judiciara.
Pot anexa a o dresa a angajatorului prin care se explica ca este nevoie de mine la birou in rumatoarele 2 luni?
Daca refuz unde ma adresez? presupun ca voi primi o amenda judiciara. Aveti idee cate este aceasta amenda?
A mai refuzat cineva lucrari de expertiza contabila judiciara? A luat amenda?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 00:23, 21 Decembrie 2015
Daca refuzul este motivat obiectiv nu vad de ce ati suporta vreun fel de consecinte.
OG nr.2/ 2000 prevede la art.15 ca, efectuarea expertizei tehnice judiciare, dispusa de organele prevazute la art.2, este obligatorie, ea neputand fi refuzata decat pentru motive temeinice.

Refuzul expertului de a primi lucrarea sau nedepunerea lucrarii in mod nejustificat la termenul fixat ori refuzul de a da lamuririle cerute se sancţionează cu amendă judiciară de la 50 lei la 700 lei.
Presupun ca ati fost nominalizat de catre CECAR pe lista anuala aprobata de catre MJ pentru a se efectua expertize contabile judiciare. La data intocmirii listei trebuia sa anuntati CECAR motivele pentru care nu puteti efectua expertize contabile judiciare in anul 2015 si sa nu fiti nominalizat in respectiva lista.
Pentru a efectua expertize tehnice si contabile judiciare nu trebuie sa aveti infiintat un birou de expertiza. Pentru a putea incasa onorariul de expert/ sa emiteti factura pentru BLETJ trebuie sa fiti inregistrat la ANAF ca platitor de taxe si impozite (sa aveti firma inregistrata la RC sau sa depuneti o declaratie de impunere la fisc si sa procurati carnet de facturi).
Puteti incerca sa schimbati hotararea instantei de a va nominaliza sa efectuati expertiza depunand o nota scrisa la arhiva tribunalului, cu nr. de inregistrare/ data pentru dosarul nr. ... La nota sa anexati documente care sa ateste motivul pentru care nu puteti efectua expertiza dispusa de catre instanta de judecata.
Nu este obligatoriu ca instanta sa numeasca un alt expert. De cele mai multe ori, instanta nu tine cont de motivari si stabileste un nou termen de judecata (destul de scurt) si veti ramane ca fiind desemnat sa efectuati expertiza. Puteti primi o amenda judiciara, sa o platiti si sa se stabileasca un nou termen de judecata. Lucrurile se pot repeta pana veti depune raportul de expertiza sau veti solicita la MJ-BCETJ in scris, cu nr. de inregistrare/ data, sa fiti radiat la cerere din lista cu experti a MJ. Decizia de radiere la cerere, primita de la MJ-BCETJ va trebui sa o depuneti in copie la instanta de judecata.
Amenda judiciara primita trebuie platita repede (pana la termenul de judecata), avand titlu executoriu si puteti fi executat silit de catre ANAF.
Multumesc. deci solutia este sa fac adresa la judecatorie prin care sa motivez de ce nu pot face raportul si dupa ce depun aceasta adresa de refuz, sa depun o cerere la MJ-BCETJ in scris, cu nr. de inregistrare/ data, prin care sa solicit sa fiu radiat la cerere din lista cu experti a MJ. Nu trebuie sa astept decizia judecatorului din dosarul respectiv, pot depune imediat adresa de cerere de radiere, nu?Trebuie sa justific in vreun fel cererea de radiere, motivul meu fiind ca nu am timp sa lucrez in particular din cauza proiectelor de la birou?
Pur si simplu pot sa fac cererea de radiere imediat dupa ce depun adresa de refuz al intocmirii raportului de expertiza? Dupa ce primesc decizia de radiere, o depun in atentia judecatorului, ca sa nu ma mai nominalizeze pe mine, nu?
Multumesc
Radierea la cerere din lista expertilor judiciari se face cu respectarea prevederilor OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara
-art.38 (1) Experţii tehnici judiciari pot solicita radierea lor din evidenţa experţilor. Cererile vor fi adresate Biroului central pentru expertize tehnice judiciare din cadrul Ministerului Justiţiei.
Puteti motiva solicitarea dvs. de radiere, anexand eventuale documente.
In primul rand trebuie sa anuntati in scris CECAR, cu nr. de inregistrare/ data sa nu va mai puna pe lista pentru 2016. Pentru anul 2016 este posibil ca deja lista sa fi plecat spre aprobare la MJ-BCETJ.
Cererea de radiere o trimiteti cu confirmare de primire la MJ-BCETJ.
Confirmarea de primire (cu semnatura de primire la MJ) o depuneti in copie X (pastrati originalul) la adresa de anuntare (motivata), instanta de judecata, ca nu puteti efectua expertiza, cu conditia sa nu fie depasit termenul de depunere raport de expertiza. Daca depasiti termenul de depunere raport de expertiza, depuneti nota la arhiva judecatoriei, fara confirmarea de primire, cu cel putin 5 zile inainte de termenul de judecata fixat.
Este posibil ca sa nu fie luata in considerare cererea dvs. de radiere de catre instanta de judecata, aceasta fiind facuta dupa ce ati fost desemnat sa efectuati expertiza in dosarul nr...., cu termen de judecata .... pe motiv ca cererea de radiere a survenit dupa desemnarea dvs. si sa primiti o amenda judiciara, dar fara a va mentine in continuare ca expert desemnat in dosar.
Daca veti primi in continuare nominalizari in alte dosare/ de catre alte instante va trebuie sa repetati anuntarea instantei respective prin nota scrisa si sa anexati copie dupa cererea de radiere/ decizia de radiere la cerere.

Alte discuții în legătură

Atributiile biroului central pentru expertize tehnice judiciare S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. Printre atributiile acestui Birou se numara si aceea de a actualiza anual lista expertilor tehnici judiciari. Stie cineva daca exista si un termen limita? Sau ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila extrajudiciara giotto_2016 giotto_2016 Buna ziua! Asociatia de proprietari are datorii foarte mari APA NOVA, RADET, SUPERCOM! Aceste datorii s-au acumulat pana in octombrie 2014, cand s-a ... (vezi toată discuția)
Restituire onorariu expertiza. tzuku51 tzuku51 Sunt expert judiciar,specialitatea \\"Constructii civile,industriale si agricole\\" de peste 25 ani.Incepand cu 01,08,2007,prin circulara 486/8217/27,06,2007 ... (vezi toată discuția)