avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire pensie intretinere

Din pacate, in urma unui divort, ramane un razboi si dorinta de razbunare a unuia dintre parinti, care primeaza interesului superior al copilului. As dori o clarificare asupra urmatoarei situatii:
Parinti divortati, cu doi copii minori. Tatal se implica foarte mult in cresterea si educarea copiilor. Concret: in timpul saptamanii copiii stau dimineata la domiciliul tatalui. In weekend, din nou la tata. In timpul vacantelor scolare, in timpul saptamanii tatal are in grija copiii, iar in weekend mama. Desi ar putea parea un caz ideal de colaborare intre parinti in vederea asigurarii conditiilor optime pentru cresterea minorilor in cele mai bune conditii, mama este determinata sa se razbune pe tata fiindca "a parasit familia". Prin urmare a inaintat actiune in instanta pentru marirea pensiei alimentare, care oricum era stabilita in cuantum de 1/3 din venitul net al tatalui, in urma unei intelegeri la notar.
Intrebarea ar fi: Nu ar fi normal ca pensia sa fie mai mica, avand in vedere implicarea mai mare a tatalui in cresterea copiilor? In al doilea rand, parintele care incaseaza pensia de intretinere poate lua banii si apoi sa lase copiii in grija parintelui platitor pentru o perioada mai mare decat s-a stabilit de comun acord, bazandu-se pe faptul ca tatal nu o sa ii lase nesupravegheati daca se trezeste cu ei la usa? Exista cale legala pentru asemenea situatie?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: knight_ess , utilizator 13:10, 4 Decembrie 2015
Cati ani au copii?
Tatal poate introduce actiune noua in care sa solicite stabilirea domiciliului cel putin a unui copil la el, astfel pensia se compenseaza si nu mai plateste nimeni.
Intrebam de varsta copiilor pentru ca in aceste cazuri instanta poate sa-i audieze si in functie de atasamentul acestora fata de unul din parinti, poate stabili ca unul sau amandoi copii sa-i fie incredintati acelui parinte.
Unul din copii are 10 ani, celalalt 6. Ideea este ca tatal doreste implicarea cat mai mica a copiilor, pentru a ii feri de suferinte inutile. Ar vrea ca ei sa perceapa cat mai putin senzatia de despartire, sa se simta "acasa" in ambele parti. Acesta este si motivul pentru care accepta multe situatii si incearca sa aplaneze conflicte.
Multumesc mult pentru raspuns. Depinde foarte mult de decizia tatalui, cat de departe vrea sa mearga.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program vizita zitus zitus as mai avea nevoie de putin ajutor:) :D am divortat, custodia copiilor am primit o, tatal copiilor nu se intereseaza de ei deloc, dar parintii lui, tot ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna, lamuriri danyleca danyleca In urma divortului, s-a stabilit domiciliu la mama (copilul a ales), custodie comuna, de doua ori pe luna, respectiv al II-lea si al IV-lea weekend din luna, o ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu minor Ina Iolanda Chetreanu Ina Iolanda Chetreanu Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o opinie. Doi soți au semnat la notar divorțul si acordul privind minorul de 2 ani si 10 luni. La presiunile soțului mama ... (vezi toată discuția)