avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum aflu daca sunt angajat cu forme legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum aflu daca sunt angajat cu forme legale

Sunt angajată a unei firme de alimentație publică cel putin asa vreau sa cred:-) lucrez in aceasta firma de 2luni patronul ne spune ca nea facut contractrle de munca insa nimeni nu a semnat nimic va rog sa imi spuneti cum aflu daca avem sau nu contracte de munca si ce presupune revisal daca ne inregistreaza in revisal nu mai trebuie sa citim si sa semnam un contract?suntem 11angajati si niciunul dintre noi nu a semnat vreun contract de munca.va rog sa imi răspundeți daca puteti sa ma ajutati in privința aceasta.
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2015
alphinista, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:12, 4 Decembrie 2015
Raspunsul il dati chiar dv
nimeni nu a semnat nimic

Daca detineati raporturi juridice,ar fi trebuit sa vi se prezinte contracte de munca,pe care sa le semnati
Sesizati oficial ITM local
Intradevar, prin ReviSal (indiferent ca e transmis online sau depus la ghiseu) se instiinteaza I.T.M. in timp real orice modificare referitoare la salariati: angajare, modificare salariu, concediere etc.

Deci, asa cum a spus si @ynocentta, mergeti la I.T.M. la care e arondata societatea angajatoare (de regula, este judetul de care apartine adresa la care e sediul) si verificati care e situatia dvs.
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, daca angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

3. Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 le
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

Munca la negru este sanctionata de catre ITM atat in dauna angajatorului, cat si a salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract munca RaduCiprian RaduCiprian Buna seara,lucrez la o firma de 2 sapatamani si nu am semnat contractul,iam tot sunat si tot ma amana de pe o zi pe alta ce este de facut?multumesc (vezi toată discuția)
Contract individual de munca user123456 user123456 M-am angajat in 29 mai la o firma, am dus toate actele necesare, dar nu am semnat nici un contract de munca. De la firma mi se spune ca am un contract pe ... (vezi toată discuția)
Revisalul nu poate fi vazut de angajat janiles janiles am un C M inregistrat pe 2 ore care imi exp. in 25 dar de la 1 lucrez la o alta firma care nu stiu daca m ia facut CM pe revisal nu se poate vedea daca sunt ... (vezi toată discuția)