avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna anual; retinere CO efectuat in plus
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna anual; retinere CO efectuat in plus

buna ziua,
CCM la nivel de unitate prevede 21 zile de CO anual. angajatul si le planifica, conform legii. si ca se acorda pentru perioada lucrata.
este corect sa i se prorateze dreptul la CO, in fuctie de absente? pentru ca absentele nu sunt perioade lucrate. asta inseamna ca pana la sf anului, se poate reduce dreptul la CO.

angajatul isi consuma tot CO anual. incheie raporturile de munca inainte de sfarsitul anului. practic, a efectuat mai multe zile, decat avea dreptul, pana la data plecarii din firma. CCM prevede retinerea prin salariu, in ultima luna de angajare, a zilelor efectuate in plus, fara a se ajunge la rest de plata negativ. intrebarea este: trebuie sa retinerea sa nu depaseasca 1/3 din salariul net?
multumesc
Cel mai recent răspuns: anabella2 , utilizator 14:42, 1 Februarie 2012
Se aplica prevederile codului muncii:
Art. 140. [durata concediului de odihnă]
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

Art. 272. [restituirea sumelor nedatorate şi bunurilor necuvenite]
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.

Daca sunt reglementari aprobate prin CCM le puteti aplica fara probleme. Totusi, pentru a preveni problemele legate de cuantumul retinerilor va recomand sa cereti salariatului respectiv sa semneze un angajament de plata pentru suma totala pe care trebuie sa o restituie firmei. In baza acestui angajament va achita la casierie c/valoarea zilelor de CO efectuate in plus.
Salariatul este obligat sa restituie sumele primite si care nu erau datorate.
Daca salariatul nu doreste sa semneze binevol un angajament de plata, angajatorul nu poate sa faca retineri salariale. dar are posibilitatea de a se adresa instantei de judecata pentru a recupera acele sume.
Angajatului trebuie sa i se retina banii pentru concediul efectuat in avans si necuvenit. Aceasta se va retine din ultimul salariu. Nu am avut niciodata probleme cand am facut acest lucru si in mod normal nu ar avea de ce sa existe vreo problema atata timp cat CO se acorda proprtional cu perioada lucrata efectiv.
Nu am facut niciodata angajament de plata pentru retinerea banilor pt conmcediu neefectuat, este o operatiune pe care o consider ca o rectificare a unui pontaj gresit. Daca ati greesit nr de ore intr-o luna, faceti modificari doar cu acordul angajatului???
Asa cum platesti salariul doar pt cat a lucrat, asa platesti si CO doar cat are dreptul, deci nu te sanctioneaza nimeni pentru rectificarea privind sumele acestea acordate necuvenit.

Nu are legatura cu poprile pe salariu care sunt sume nete retinute din salariul net al engajatului. Suma necuvenita de CO este o suma bruta pe care o scadeti din venitul brut inainte de impozitare, este cu totul diferita operatiunea aceasat fata de o poprire salariala.
Subscriu celor afirmate de grace_r.
se retine suma bruta primita necuvenit fara acordul angajatului si fara limita de 1/3 din salar.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna necuvenit corapeptea corapeptea Buna ziua, Am nevoie de un sfat urgent. Am un angajat care in perioada ian-martie a efectuat 21 de zile de concediu de odihna. Pe data de 03 aprilie a ... (vezi toată discuția)
Retinere contributii pt. zile co MihaelaBrancus MihaelaBrancus Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema spinoasa : o angajata a unitatii noastre si-a efectuat tot concediul de odihna pt. anul 2008 (28 de zile) . ... (vezi toată discuția)
Recuperare c/val. co necuvenit Radu Aura Radu Aura In situatia in care un salariat a efectuat zile de concediu peste limita zilelor proportionale cu timpul lucrat se naste obligatia acestuia de a restitui ... (vezi toată discuția)