avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediu de odihna necuvenit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediu de odihna necuvenit

Buna ziua,

Am nevoie de un sfat urgent. Am un angajat care in perioada ian-martie a efectuat 21 de zile de concediu de odihna. Pe data de 03 aprilie a incetat contractul de munca. Cum recuperez contravaloarea concediului efectuat in plus?
Cum procedez cu declaratiile?

Contez pe ajutorul vostru!!!!:)
Cel mai recent răspuns: Rubia Rubia , Consultant resurse umane 13:48, 12 August 2009
1. Codul muncii nu prevede expres sa se recupereze c/val. zilelor de CO efectuat in plus.
Spune numai ca acesta se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic (art.140(2)).
2. Si mai spune Codul muncii ca este permisa compensarea in bani a CO neefectuat, numai in cazul incetarii CIM.
3. Daca vreti sa recuperati banii o puteti face din ultimul salariu pe care il are de primit. Daca nu se mai poate asta atunci ori nu ii mai recuperati ori il actionati in instanta.
Art.272 alin.1 C.mun. dispune ca, salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie. Obligaţia de restituire reglementată de art. 272 din Codul muncii nu reprezintă o formă a răspunderii patrimoniale a salariatului, ci se întemeiază pe plata lucrului nedatorat, pe îmbogăţirea fără justa cauza.
Multumesc!

:thumbup:
Concediul de odihna a fost efectuat la data cand a fost planificat ? Indemnizatia pentru zile de CO a fost calculata corect, asa era la momentul respectiv (salariatul a intrat in CO si a primit indemnizatie). Eu nu pot sa vin acum, sa spun pardon, este o suma de bani necuvenita. Art. 272 alin.1 din Codul Muncii nu este relevant in aceasta speta, chiar daca motivez ca de fapt CO este proportional cu activitatea prestata in timpul unui an calendaristic. Eu sunt de parere ca esti in imposibilitatea de a recupera suma. Daca merge in instanta are toate sansele sa castige. Poate este cineva cu alta parere ?
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
consider ca freeelis are dreptate, de fapt aceasta solutie o aplic si eu
Pentru a primi numarul maxim de zile de CO, angajatul este obligat sa lucreze tot anul. Nelucrand tot anul el nu si-a indeplinit aceasta obligatie prin urmare se aplica art 272 din CM.

De castigat in instanta tot ce e posibil mai ales ca am vazut cazuri incredibile castigate de angajati (instanta considerand prea aspra sanctiunea)

Alte discuții în legătură

Contabilizare co necuvenit Silvia Dumitru Silvia Dumitru Am un salariat care in lunile martie -aprilie si-a luat concediul legal de odihna, beneficiind de 27 zile.Incepand cu 30.08.2010 si-a depus cerere pentru ... (vezi toată discuția)
Retinere contributii pt. zile co MihaelaBrancus MihaelaBrancus Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema spinoasa : o angajata a unitatii noastre si-a efectuat tot concediul de odihna pt. anul 2008 (28 de zile) . ... (vezi toată discuția)
Retinere concediu efectuat in plus irina_nico09 irina_nico09 Buna ziua! Unui salariat i-am desfacut contractul de munca pentru absente nemotivate, in ultimul stat de plata i s-a retinut suma reprezentand concediul de ... (vezi toată discuția)