avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributia la sanatate la veniturile din investitii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributia la sanatate la veniturile din investitii

Buna ziua,

Interesante sunt precizarile din noul cod fiscal si la fel de ambigue ca si in vechiul cod fiscal. In privinta contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata pentru veniturile din dividende de persoana fizica, se precizeaza la sectiunea VII, art. 176, alin. (2), ca:

„(2) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dividende, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute din dividende, in bani sau in natura, distribuite de persoanele juridice, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.”

Mai departe, la sectiunea VII, art. 176, alin. (7), se precizeaza ca:

„ (7) In anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din investitii nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a)-d), g), i)-l), cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.”

Cu alte cuvinte, daca inteleg bine, pentru veniturile din dividende realizate in anul 2015 si declarate in 2016 prin D205 de catre societatea care acorda dividendele, nu se datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate in situatia in care persoana fizica se incadreaza in precizarile de la art. 155 alin. (1) lit. a)-d), g), i)-l)? Iar in situatia in care persoana fizica nu se regaseste in cazurile de la art. 155 alin. (1) lit. a)-d), g), i)-l), se datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru pentru veniturile din dividende realizate in anul 2015?

Pentru veniturile din dividende realizate in anul 2016 si declarate in 2017 prin D205 de catre societatea care acorda dividendele se va plati contributie de asigurari sociale de sanatate in anul 2017 pentru intreaga suma declarata ca venituri din dividende in anul 2016, iar pentru veniturile din dividende realizate incepand cu anul 2017, baza de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, conform art.176, alin (5)

„(5) Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, bazele lunare de calcul prevăzute la alin. (1) - (4) nu pot fi mai mari decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia.”

Am inteles bine?

Iar de la anul, adica 2016, suplimentar veniturilor din dividende, conform art. 176, alin (3), va fi datorata aceeasi contributie de asigurari sociale de sanatate si pentru veniturile realizate din dobanzi de catre persoanele fizice!!!

„(3) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dobanzi, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute din dobanzi, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.”

Interesante prevederi.
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 20:03, 10 Decembrie 2015
Da ,se pare ca au aparut modificari majore fata de proiectul supus dezbaterii publice.
Din cate imi amintesc ( nu stiu daca am salvat pe undeva) se vorbea despre plafonarea la valoarea a maxim 5 salarii medii brute lunar indiferent de valoarea veniturilor , aplicabil veniturilor obtinute de la 01 -01-2016.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass dividende 2017 pclaudia pclaudia Persoana care e atat salariat cat si asociat unic la aceeasi societate si are de luat dividende in anul 2017 plateste 5 % impozit si 5.5 % cass pentru ... (vezi toată discuția)
Contributia la asigurarile de sanatate pentru venituri din dividende in 2016 alex.popescu alex.popescu Buna ziua, Avand in vedere confuzia din ultimele zile privind deciziile de impunere emise de ANAF, am urmatoarea intrebare: O persoana fizica realizeaza ... (vezi toată discuția)
Cass pe dividende rbtm rbtm In decembrie 2017 am incasat dividende. Tot timpul, am fost angajata, cu carte de munca. Prin urmare, nu am platit CASS pentru dividende. Acum am primit o ... (vezi toată discuția)