avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS pe dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS pe dividende

In decembrie 2017 am incasat dividende. Tot timpul, am fost angajata, cu carte de munca. Prin urmare, nu am platit CASS pentru dividende.
Acum am primit o decizie de impunere de la ANAF pentru anul 2017, prin care mi se cere sa platesc CASS.
La sursa veniturilor scrie "venituri din investitii si/sau alte surse".
La capitolul II scrie baza anuala de calcul - 8418
CASS anual - 463
CASS datorat din investitii - 0 (zero)
Total de plata 463.
Nu inteleg ce si de ce trebuie sa platesc. Taxele pe salariu au fost achitate la momentul respectiv si pe dividende nu ar trebui sa platesc CASS.
Ma puteti ajuta?
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 02:58, 2 Octombrie 2021
Nu are legatura obligativitatea platii cass pentru unele tupuri de alte venituri cu faptul ca in acelasi timp ati avut si un contract de munca valabil.
Sa inteleg ca am citit gresit / inteles gresit articolul de mai jos?

Pentru dividendele distribuite in anul 2017 se aplica regimul fiscal valabil in anul 2017 - anul realizarii venitului, respectiv:

Conform art. 97 alin. (7) din Codul fiscal, veniturile sub forma de dividende se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.

Astfel, impozitul s-a retinut la sursa si s-a declarat de catre platitor in Formularul 205 pentru anul 2017.

In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate - CASS - conform art. 155 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal regula generala este ca, pentru veniturile din investitii se datoreaza CASS.

Prin exceptie de la regula generala, in baza prevederilor art. 176 alin. (7) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din dividende nu vor datora contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza concomitent venituri din:

- salarii sau asimilate salariilor;
- pensii;
- activitati independente, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;
- asocierea cu o persoana juridica - contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal sau Legii nr. 170/2016;
- activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
- indemnizatii de somaj,
- indemnizatii pentru cresterea copilului,
- ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001,
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.

Ca atare, persoana fizica care in anul 2017 a obtinut venituri din salarii nu datoreaza CASS pentru veniturile realizate in anul 2017.
Prevderea invocata de dvs ca nu se datoreaza CASS pe 2017 daca erati si salariat , se aplica DOAR incepand din feb 2017 conform OG 3/2017 care modifica Codul Fiscal :

"27. Alineatul (7) al articolului 176 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(7) Persoanele care realizează venituri din investiţii nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l).""

(3) Prevederile art. I pct. 10 - 33 se aplică începând cu veniturile aferente lunii februarie 2017. "

Prin urmare vi s-a calculat CASS aferenta lunii ianuarie 2017 la o baza de calcul astfel :
" (1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din investiții sub forma câștigurilor din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate reprezintă câștigul net anual determinat potrivit prevederilor art. 96 , raportat la cele 12 luni ale anului de realizare a veniturilor. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia la asigurarile de sanatate pentru venituri din dividende in 2016 alex.popescu alex.popescu Buna ziua, Avand in vedere confuzia din ultimele zile privind deciziile de impunere emise de ANAF, am urmatoarea intrebare: O persoana fizica realizeaza ... (vezi toată discuția)
Cass dividende 2017 pclaudia pclaudia Persoana care e atat salariat cat si asociat unic la aceeasi societate si are de luat dividende in anul 2017 plateste 5 % impozit si 5.5 % cass pentru ... (vezi toată discuția)
Contributia la sanatate la veniturile din investitii byte00 byte00 Buna ziua, Interesante sunt precizarile din noul cod fiscal si la fel de ambigue ca si in vechiul cod fiscal. In privinta contributiei de asigurari sociale ... (vezi toată discuția)