avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributia la asigurarile de sanatate pentru venituri ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributia la asigurarile de sanatate pentru venituri din dividende in 2016

Buna ziua,

Avand in vedere confuzia din ultimele zile privind deciziile de impunere emise de ANAF, am urmatoarea intrebare:

O persoana fizica realizeaza in anul 2016 venituri din dividende, impozitate cu 5%. Persoana fizica are si calitatea de salariat cu norma intreaga pe tot parcursul anului 2016, cat si 2015 si 2017. In acest context, persoana fizica mai trebuie sa plateasca si CASS pentru veniturile din dividende din anul 2016?

Din codul fiscal se intelege ca NU, dar ANAF spune ca DA / nu stie, si ca deciziile sunt emise asa cum se emit, tipic romanesc.

-- Extras din codul fiscal, Art. 176 (1) si (7), valabil in 2016 --

ART. 176 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din investiții

(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din investiții sub forma câștigurilor din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate reprezintă câștigul net anual determinat potrivit prevederilor art. 96, raportat la cele 12 luni ale anului de realizare a veniturilor.

(...)

(7) În anul 2016, persoanele care realizează venituri din investiții nu datorează contribuție de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l), cu excepția veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală.

-- Extras din codul fiscal, Art. 155 (1) a), valabil in 2016 --

ART. 155 - Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate

(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153, datorează, după caz, contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru următoarele categorii de venituri:

a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;

--

Sursa: [ link extern ]

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2019
alex.popescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: alex.popescu , utilizator 14:01, 18 Aprilie 2019
Mergeti la inspectorul de la finante si va v-a explica.
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2019
george-neagu, moderator
Super raspuns. :) Apreciez.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass pe dividende rbtm rbtm In decembrie 2017 am incasat dividende. Tot timpul, am fost angajata, cu carte de munca. Prin urmare, nu am platit CASS pentru dividende. Acum am primit o ... (vezi toată discuția)
Cass dividende 2017 pclaudia pclaudia Persoana care e atat salariat cat si asociat unic la aceeasi societate si are de luat dividende in anul 2017 plateste 5 % impozit si 5.5 % cass pentru ... (vezi toată discuția)
Contributia la sanatate la veniturile din investitii byte00 byte00 Buna ziua, Interesante sunt precizarile din noul cod fiscal si la fel de ambigue ca si in vechiul cod fiscal. In privinta contributiei de asigurari sociale ... (vezi toată discuția)