avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie - acord vecin - reciprocitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie - acord vecin - reciprocitate

Buna ziua!

Am mostenit o un teren in sectoul 6 si vreau sa il vand. Cativa dintre potentialii clienti
mi-au conditionat cumpararea de obtinerea unui acord de constructie (pe calcan)
din partea vecinului. Acest acord ar trebui sa il obtin eu.

Cum nu stiu inca cine va fi cumparatorul, si vecinul nu prea sta prin tara, imi trebuie
un acord generic. Am un model care specifica o constructie de 2 etaje si faptul ca acordul
este transmisibil oricarui cumparaor.
Am discutat cu vecinul si nu are nimic impotriva. Dar nu vrea sa semneze acordul fara
sa aiba recciprocitate. Tot un acord ipotetic, fiindca nu vrea sa construiasca in urmatorii ani,
dar vrea sa fie acoperit.
Am discutat putin cu un notar si vede solutionarea problemei prin intocmirea a doua hartii,
una din partea mea, una din partea vecinului.
Dar vecinul se teme ca dupa ce vand noul proprietar nu va mai fi obligat cu nimic de acordul
semnat de mine. A fost sfatuit de cineva sa faca un act comun in care amandoi ne dam acordul.
Oricine foloseste actul e silit de facto sa recunoasca si jumatatea celuilalt. Insa notarul
nu a fost de acord cu un astfel de act. Si ma intreb si eu in ce masura rezista in timp acordul,
adica dupa vanzarea proprietatii, cu proprietari noi.
Cum pot sa procedez? Se poate construi un astfel de acord bilateral care sa oblige si viitori
potentiali proprietari?
Cel mai recent răspuns: masso , utilizator 13:51, 6 Octombrie 2024
Sfatul meu este sa incercati la un alt notar dar mai prin centrul orasului , nu la periferie!
Este posibil si un act in care sa fie incluse ambele acorduri , un fel de acord bilaterl , desi nu vad care ar fi problema cat timp ii dati acordul notarial !
Viitorii cumparatori sunt obligati sa respecte acordul! Fiindca ei cumpara proprietatea grevata de acest acord!B-)
SUCCES!
Prin ”acordul” acesta proprietarul vecin al dvs. se obliga fata de dvs. sa va permita constructia intr-un fel sau altul.
Intrebarea este: daca proprietarul vecin se obliga fata de dvs. ... cum i-ar putea fi opozabil actul fata de un tert dobanditor? In fond el se obliga fata de dvs. nu fata de cumparatorul dvs.
Cum ar putea cumparatorul dvs. sa il oblige sa isi respecte obligatia data insa dvs.?
Ma intreb si eu ...
In locul cumparatorului v-as cere autorizatia de constructie in forma in care vreau eu. Acordul asta nu ma ajuta in fond la mare lucru. Autorizatia de constructie insa e perfect valabila ... si opozabila erga omnes ...
Sper sa il atrag in discutie pe dl. av. Mihai Grigore ....

Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
Alin Paidiu, Avocat
apaidiu a scris:

Prin ”acordul” acesta proprietarul vecin al dvs. se obliga fata de dvs. sa va permita constructia intr-un fel sau altul.
Intrebarea este: daca proprietarul vecin se obliga fata de dvs. ... cum i-ar putea fi opozabil actul fata de un tert dobanditor? In fond el se obliga fata de dvs. nu fata de cumparatorul dvs.
Cum ar putea cumparatorul dvs. sa il oblige sa isi respecte obligatia data insa dvs.?
Ma intreb si eu ...
In locul cumparatorului v-as cere autorizatia de constructie in forma in care vreau eu. Acordul asta nu ma ajuta in fond la mare lucru. Autorizatia de constructie insa e perfect valabila ... si opozabila erga omnes ...
Sper sa il atrag in discutie pe dl. av. Mihai Grigore ....

Se presupune dle avocat ca cel care obtine acordul demareaza si toate formalitatile in vederea obtinerii autorizatiei de construire. Eu nu m-am gandit nici o secunda ca ar astepta 20 de ani dupa care sa scoata din sertar acordul!:)
Desi in Romania te poti astepta si la miracole de acest gen!
Multumesc mult, pentru ambele raspunsuri.

Ma gandeam la o formulare de genul "Subsemnatul, imi dau acordul ca pe proprietatea vecina, aflata la numarul X, sa se construiasca o cladire cu Y etaje, pe granita dintre celle doua proprietati. Acordul meu ramane valabil chiar daca proprietatea isi va schimba proprietarul."
Fara sa fiu numit eu acolo...
Ei da.. incepem sa ne deslusim ... :)
Pe onoarea mea ... care va sa zica
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
Alin Paidiu, Avocat

Alte discuții în legătură

Delimitare proprietate baranmariana baranmariana in 2006 am construit o casa p+e+m, proiectul fiind pe limita de proprietate din cauza pot existent fiind un teren cu a suprafata destul de mica;la ... (vezi toată discuția)
Servitute de vedere AncaPrincess AncaPrincess in urma cu 10 ani am vandut fratelui meu o bucata de pamant din cartea mea. El si-a construit o casa cu 2 etaje cu vedere spre proprietatea mea. Pe o latura, ... (vezi toată discuția)
Probleme cu vecinul! gabriella_blaga gabriella_blaga Buna ziua, sunt Gabriela si am o problema de rezolvat cu vecinul: doreste sa merg maine la Notar si sa dau semnatura ca sunt de acord sa construiasca. El are ... (vezi toată discuția)