buna ziua , am si eu ceva nelemuriri si poate ma luminati , situatia sta asa: eu am un bunic si o bunica din partea tatalui meu.Bunica si bunicul sunt casatoriti ,dar nu convietuiesc de foarte mult 30-40 de ani , nu stiu de ce nu au intentat divort in acest timp,bunica avea casa parinteasca a ei ,dar a vandut-o , bunicul sta in casa parinteasca a lui !Vreau sa stiu daca bunica are dreptul la mostenire in cazul in care bunicul decedeaza ,mentionez ca tatal meu (unicul fiu )a decedat acum doi ani .Mai mentionez ca bunica a vandut casa dansei ce ia ramas de la parintii ei,din cate stiu eu fara semnatura dansului,casa bunicului fiind si ea mostenire de la parintii lui , nici nu stiu daca el a facut succesiune pe el sau nu ,el fiind deasemenea singur la parinti!Eu mai am doi frati si am dori sa stim cum se va imparti mostenirea bunicului,daca are dreptul si bunica,desi nu e un bun facut dupa casatorie si ei nu mai convietuiesc de multi ani ! Va multumesc!
chiar daca sunt despartiti in fapt de multi ani de zile si chiar daca este vorba de un bun propriu al bunicului, mostenit de la parintii sai, nefiind despartiti legal, bunica va avea vocatie succesorala la succesiunea bunicului.
binenteles si invers, bunicul va avea vocatie succesorala la succesiunea bunicii, daca dansa va deceda inaintea sa .
A negociat careva cu tanti cu coasa că o să plece bunicul mai întâi!? :)
Daca nu, atunci există şansa să moştenească ...bunicul pe bunica.
Spuneţi-i bunicului că poate fi martor şi satul alăturat, tot degeaba! Atâta vreme cât există certificatul de căsătorie, cât există o căsătorie nedesfăcută prin divorţ, soţii se moştenesc unul pe altul (nu ştim care pe care, până nu plecă cel dintâi).
Spuneti-i că moştenirea n-are nicio legătură cu DISTANŢA dintre oameni, ci cu o anume calitate (de rudă sau de soţ). Şi-i daţi ca exemplu faptul că dvs. il veţi moşteni pe el (bunicul) pentru că sunteti fiii fiului lui. Şi DOAR pentru asta. Nu pentru că ar sta careva să măsoare ...distanţa/adâncimea la care se află îngropat fiul lui. :(
Tot la fel, nu are importanţă cât de separat/ de distanţat a trăit el de nevasta lui, câtă vreme ii este soţie cu acte. Asta e tot ce contează. Dacă ar avea importanţă de cât timp şi cât de departe a trăit el separat de nevasta lui, atunci ar trebui să aibă importanţă şi de cât timp şi cât de departe se află fiul lui ...de pe Lumea Ailaltă. Doar calitatea de rudă şi de soţ contează când vine vorba de moştenire.
Spuneţi-i că soţia lui, dacă ii va supravietui, va moşteni 1/4 din averea lui. Punct. Nu mai contează de unde a adunat omul averea pe care o lasa in clipa mortii. Dacă omul are pe bătătură 3 iezi, ăştia se moştenesc doar pentru că sunt în curtea omului/sunt averea omului. Nu mai stăm să ne întrebăm dacă i-a primit in dar, dacă ii avea moştenire de la te miri cine ori dacă i-a fătat alaltăieri capra.
Iertare pentru limbaj, dar asta înseamnă să convingi omul...să poţi să-i explici pe limba lui.
Şi-n final spuneţi-i că nu trebuie să mearga la tribunal, ci doar la notar. Sa facă şi el ce-a făcut bunica. Un contract de intreţinere cu ...mama dvs. (dacă tot îl îngrijeşte).
De fapt, pentru dvs. riscul nu ar fi atât de mare (fiindcă o moşteniti si pe bunica).
Dar după ce a făcut ce a făcut la moartea fiului ei...cine ştie cu cine vă lasa incurcaţi prin te miri ce testament.
Bunicul e bolnav si batran 82 de ani ,bunica e mai tanara 77,din partea mea poate sa ia tot bunica,dar vroiam sa se faca voia bunicului si as vrea sa il linistesc pe adevar ca asa il pot minti sa ii zic ca e totul cum vrea el, dar nu as vrea sa il mint .Va multumesc pentru sfaturi si raspunsuri, va doresc sarbatori fericite si multa sanatate:flowersblue: