avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Executare silită

executare hotarare judecatoreasca

am o hotarare judecatoreasca prin care fostul angajator trebuie sa-mi plateasca drepturile salariale neacordate (definitiva si executorie, cu drept de recurs, investita cu formula executorie deci devenita irevocabila. pot cere debitorului (fostul angajator) prin notificare, achitarea datoriilor. daca nu va plati, in temeiul art 277 codul muncii, pot depune plangere penala si intr-un tarziu va primi pedeapsa de inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă. intrebare: dupa executarea acelei pedepse nu va mai avea nici o datorie fata de mine? se va considera ca s-a facut dreptate chiar daca eu voi fi perdantul dpdv financiar? multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:41, 2 August 2009
Nu poate fi definitiva,executorie , irevocabila si cu drept de recurs .
Puteti merge direct la executor si sa incercati toate variantele: poprire conturi, executare silita asupra bunurilor imobile si mobile. E cel mai eficient. Daca ii trimiteti o adresa si atasati hotararea ( o copie pentru inceput) , s-ar putea sa nu fie pusa in executare; plangerea penala poate sa stea mult si bine intr-un sertar si dvs. sa ajungeti tot la executor.
Hotararea este definitiva si executorie, dar nu irevocabila intrucat poate fi atacata cu recurs!
Mergeti la executor si puneti-o in executare prin poprire, ca sa nu platiti un avans f mare.
In principiu poprirea este cel des intalnit mod de executare al societatilor comerciale.
Succes!
Krissia a scris:

Cred ca aveti o sentinta data pe fond, intr-un litigiu de munca. Hotararile date pe fond in llitigiile de munca au caracter definitiv si executoriu de drept. Chiar daca a fost atacata cu recurs de una din parti sau de ambele parti, acesta nu suspenda executarea. Art. 300 Cod procedura civila prevede ca : „Recursul suspendã executarea hotãrârii numai în cauzele privitoare la strãmutarea de hotare, desfiintarea de constructii sau a oricãror lucrãri având o asezare fixã, precum si în cazurile prevãzute de lege“, ceea ce in situatia dvs. nu este cazul, aici fiind aplicabile prevederile art. 278.1 Cod procedura civila care stipuleaza ca “hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect plata salariilor sau a altor drepturi izvorate din raporturile juridice de munca”, coroborate fiind cu prevederile art. 289 si art. 277 din Codul muncii.
Puteti depune si plangere penala dar si cerere de executare silita la executorul judecatoresc. Ultima e mai sigura si mai rapida. Acesta va putea actiona doar dupa ce va primi incuviintarea instantei pentru executarea silita. Daca in ciuda tuturor masurilor luate angajatorul nu va plateste drepturile salariale stabilite prin hotarare, aveti posibilitatea sa depuneti la instanta o cerere prin care solicitati sa fie amendat cu o suma de bani petru fiecare zi de intarziere in executarea sentintei, dar numai dupa ce au trecut 10 zile de la primirea de catre acesta a somatiei de la executor. .B-)
va rog , spuneti-mi cum sa procedez in cazul in care un client a refuzat la plata un bilet la ordin (din lipsa de numerar) si nu mai pot recupera banii (contravaloare marfuri)?

Alte discuții în legătură

Scrisoare catre fostul angajator.... mihai251979 mihai251979 Buna ziua! Am o hotarare din partea tribunalului catre fostul angajator,privind plata drepturilor salariale,a expirat si perioada de recurs (10 zile) a ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc camelia21 camelia21 Va salut pe toti forumistii! Vreau sa stiu si eu care e procedura de recuperare a unor cheltuieli de judecata acordata in formula executorie si definitiva de ... (vezi toată discuția)
Opunere la expertiza calcul salariu pentru executare silita... LOPY LOPY Salut, in februarie 2010 am castigat recursul unui proces litigiu de munca, si prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, am primit ... (vezi toată discuția)