avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducere impozit IT, studii in alt domeniu
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducere impozit IT, studii in alt domeniu

Buna ziua,

Sunt licentiat in domeniul ingineriei civile si lucrez in IT ca software tester.
Am auzit ca s-a extins deducerea de impozit pentru cei care lucreaza in IT si in afara celor care au studii superioare in acelasi domeniu, dar cand a fost vorba sa aplic pentru asta am fost respins, cu motivul ca diploma si foaia matricola nu arata competente in domeniul informaticii (chiar daca am facut materii in facultate legate de calculatoare).

Va rog frumos sa imi clarificati aceasta lege, sa imi spuneti ce criterii trebuie indeplinite pentru incadrarea in functiile care beneficiaza de deducerea de impozit, si ce institutie de stat este responsabila pentru clarificarea acestei probleme (care sa poata decide daca ma incadrez sau nu din punct de vedere legal si sa imi confirme asta in scris ca sa nu am probleme mai incolo ca am primit pe nedrept deducerea de impozit).
Cel mai recent răspuns: Cont Expert 4972 MBM , Contabil 13:16, 15 Decembrie 2015
Legislatia aplicabila in acest domeniu este ordinul 835/2015. Conditiile specificate de acest ordin pentru deducerea impozitului sunt mentionate in art.1
"Art. 1. - (1) Angajaţii operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislaţia în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), precum şi angajaţii persoanelor juridice române de drept public beneficiază de scutirea de impozit pe veniturile din salarii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) posturile pe care sunt angajaţi corespund listei cuprinzând ocupaţiile menţionate în anexă;
b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, direcţie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
c) deţin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau deţin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, şi prestează efectiv una dintre activităţile prevăzute în anexă;
d) angajatorul a realizat în anul fiscal precedent şi a înregistrat distinct în balanţele analitice, ca urmare a activităţii de creaţie de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract, un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Naţională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.
"
Trebuie sa fiti incadrat in contractul individual de munca pe unul din urmatoarele posturi: Administrator baze de date/Analist/Inginer de sistem in informatica/Inginer de sistem software/Manager de poriect informatic/Programator/Proiectant de sisteme informatice sau Programator de sistem informatic. Software tester nu exista in lista COR deci trebuie sa vedeti pe ce functie sunteti incadrat in contractul individual de munca.
Nu exista o institutie de stat responsabila cu incadrarea functiilor si deducerea impozitului, angajatorul este responsabil cu intocmirea, pastrarea si prezentarea dosarului intocmit in acest sens, in cazul unui control al autoritatilor.
Multumesc pentru raspuns, totusi as mai avea 2 intrebari:
1. Ce conditii sunt pentru incadrarea in functia de analist sau de programator?
2. Cine sunt "autoritatile" care pot controla angajatorul in ceea ce priveste incadrarea in posturi si deducerea de impozite? Pentru ca daca pot controla ar trebui sa poata si informa oamenii ca sa se poata conforma legii.
Functia de analist sau cea de programator este inclusa in Clasificarea Ocupatiilor din Romania la grupa majora 2 specialisti in diverse domenii cu nivel de instruire 4 - studii superioare. Nefiind o ocupatie reglementata de o lege speciala (avocat, expert contabil, etc) nu se tine cont de specialitatea studiilor superioare. In practica insa, angajatorii in momentul angajarii tin cont de specialitatea absolvita pentru a face fata sarcinilor din fisa postului.
Controlul poate fi exercitat de ANAF, insa ei verifica doar daca a fost intocmit corect dosarul pentru deducerea impozitului. Puteti trimite o scrisoare oficiala la Ministerul Finantelor explicand problema pentru a primi un raspuns oficial pe care sa il prezentati angajatorului. Insa acest raspuns in general nu este opozabil tertilor si nu puteti obliga pe baza lui, pe angajator sa va deduca impozitul. Puteti doar sa il informati ca va incadrati in ordinul 835 pentru a primi deducerea, asta daca si angajatorul indeplineste conditiile impuse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire plata impozitului pe salariu CBogdanStefan CBogdanStefan Buna seara, Asa cum sugereaza si titlul , as dori sa aflu mai multe informatii privind eligibilitatea de a fi scutit de plata impozitului pe salariu. ... (vezi toată discuția)
Incadrari - scutire impozit Daliborka Daliborka Buna ziua , va rog ma puteti ajuta daca dorim sa nebeficiam ca firma DE SOFT, de scutire de impozit, atunci de ex daca am un angajat care a absolvit ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit angajat in it bodanelu bodanelu De curand a fost dat un ordin de ministru ce exclude dependenta de anumite facultati pentru a beneficia de scutirea de impozit ca angajat in IT. Eu lucrez ... (vezi toată discuția)