Buna ziua!
Am cumpart un apartament intr-un bloc cu datorii la radet, perpetuate pe mai multi ani, chiar si dupa debransare.
Fostul proprietar a luat de la administratia veche, pe cand nu era Asociatie de proprietari, adeverinta ca nu mai are debite.
Acum mie mi se pune la plata/in carca debite de 35 lei/luna pentru recuperarea unor cheltuilei cu avocatii, pierderi rezultate din procesul cu Radetul, poe cand eu nu eram proprietar de apartament.
Sunt eu obligat sa platesc aceste debite/recuperari de bani?
Cand actualul admistrator a luat asociatia la conducere, a facut o dare de seama dar nui s-a facut si o expertiza contabila. El in virtutea faptului ca are de recuperat niste bani pune la toti cei care sunt actualmente in asociatie.
Unii chiar nu nu au avut probleme cu radetul din cei care erau la acel moment propritari.
Intrebare:
Eu care am venit in noua asociatie SUNT OBLIGAT sa platesc pt ceva ce nu am facut/nu am participat/mai ales ca de cand am venit/acum Radetul nu mai este in bloc la nimeni, sunt cu centrala inca de la inceput?
Legal, hotararea judecatoreasca este adresata asociatiei de locatari, deci tuturor locatarilor.
Asociatia de locatari s-a transformat in asociatie de proprietari, preluand in mod natural pasivul si activul asociatiei de locatari.
La infiintarea asociatiei de proprietari nu este nevoie sa se faca audit financiar, ci numai un simplu PV de predare a activului si pasivului, debite si credite, documente cu, pentru si de la terti, astfel incat asociatia de proprietari va trebui sa plateasca RADET-ului datoria istorica.
Asociatie de proprietari inseamna usa de intrare in bloc (ca sa intelegeti mai bine ideea).
Ce se intampla dincolo de aceasta usa, in interior, cu aceasta datorie, nu mai tine de domeniul legal in sensul juridic larg, ci mai degraba de modul de organizare, de deciziile luate in comitetul executiv sau hotararile luate in adunarile generale.
Faptul ca vechiul proprietar a obtinut o adeverinta curata pentru notar de la vechiul administrator este corect deoarece pe lista de intretinere el nu figura cu vreo datorie.
Informal el stia despre aceasta datorie, dar atata timp cat suma nu a fost repartizata intre apartamente, vechiul proprietar este nevinovat. Suma aceasta s-ar fi putut imparti tuturor proprietarilor, dupa anumite criterii, sau ar fi putut fi repartizata numai anumitor proprietari printre care el sa nu fie.
Eventual ar fi putut sa va informeze pur si simplu despre situatia asociatiei, dar nu asupra apartamentului de vanzare, nestiind cum se va imparti ulterior aceasta suma.
In consecinta dv. ati preluat activul si pasivul apartamentului, stiut si nestiut, si veti fi incarcat cu suma cuvenita, in cazul in care asa se hotaraste in asociatie.
Daca considerati ca ati fost inselat, vi s-a sugerat mai sus de @adriantot ce aveti de facut.
Va sugerez ca, la asociatie, sa cereti ca aceasta suma sa fie repartizata intre apartamente in urma unei hotarari a AG, nu de catre administrator, asa cum il taie pe el capul; aceste sume puse pe liste trebuie sa aiba in spate un act legal al asociatiei si acesta este un PV al AG a proprietarilor deoarece este vorba de o suma importanta si de criterii care intereseaza toata suflarea blocului.
O situatie care se poate inscrie la acest topic" debite fost proprietar". In urma hotararii A.G de constituire a unui fond in vederea. repartizarii ratei de esalonare lunare(12 luni) a datoriilor la radet a fost stabilita o cota pe apartamente si trecu la plata pe liste.Proprietarului vanzator i s-a eliberat adeverinta de la asociatie pentru notar la o data cand el achitase cota lunii curente(a doua) a esalonarii .Noul proprietar contesta plata acestei cote din liste, pe urmatoarele 10 luni .
Restante radet
VasilicaR
Buna ziua,
Am urmatoarea problema:
Am cumparat de curand (3 luni) un apartament.Asociatia de Proprietari a eliberat acea adeverinta prin care se certifica ... (vezi toată discuția)
Fond esalonare radet
Joyjoy
Buna seara,
M.am mutat de o luna, intr.un bloc care are esalonare datorii catre radet. La afisarea listei de intretinere, am pe lista lunii curente si la ... (vezi toată discuția)