avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Este accident rutier?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Este accident rutier?

Tractam un alt autoturism cu o coarda(neomologata) lunga de 5 metri. Am ajuns la o intersectie semaforizata unde aveam verde intermitent pentru viraj la dreapta iar pietonii cu care ma intersectam inainte de coltul intersectiei aveau si ei verde. Cand am ajuns cu masina pe trecere, la mijlocul drumului am observat o doamna care traversa inspre mine, cam la 3-4 metri de masina mea. Am claxonat si i-am facut semn catre spate sa o atentionez ca tarctez o masina, desi aveam avariile pornite. Am continuat deplasarea foarte usor, cam 2-3 km/h. Femeia, din cate mi-a spus, a crezut ca o claxonez intrucat trece pe rosu. S-a uitat la semafor si a continuat deplasarea. Cel din masina din spate a vazut ca nu se opreste, a claxonat-o si el si a oprit masina iar eu ,simtind frana colegului, am oprit, in acelasi timp privind in retrovizoare si vazand-o impiedicandu-se de coarda de tractare. A cazut cu genunchiul pe asfalt si si-a fracturat femurul, ceva cu deplasare.Medicul spune ca este posibil sa nu puna piciorul in pamant 2-3 luni.
Din definitia accidentului de circulatie rezulta ca trebuiesc intrunite cumulativ patru conditii, una dintre ele fiind ca in eveniment sa fie implicat un vehicul in miscare. A fost accident rutier daca autoturismele erau oprite? Si are relevanta daca erau oprite sau in miscare atata vreme cat nu coarda s-a deplasat spre victima, ci dimpotriva, eu viram dreapta iar femeia venea din stanga si oricum consecintele erau aceleasi, femeia s-a impiedicat, nu a fost secerata de coarda sau sa se fi deplasat coarda tangential cu piciorul si s-o fi antrenat in miscare.
O alta nelamurire este legata de coarda de tractare, Tot din codul rutier citire, vehiculul este un sistem mecanic utilizat in mod curent pt transport, servicii sau lucrari In situatia de fata coarda poate fi asimilata ca fiind o componenta a vehiculului?
Cel mai recent răspuns: vili_topor , utilizator 14:25, 29 August 2009
La ce concluzie a ajuns politia? Sau nu a fost anuntata?
Daca nu este accident rurtier, cu siguranta este vatamare corporala grava (art 182 cod penal)- daca doamna va avea peste 60 de zile de ingrijiri medicale.
Totusi, tractarile de autovehicule se fac cu respectarea prevederilor legale. Iar aceea coarda neomologata nu poate sa fie folosita la tractarea autovehiculelor.
Iar prin tractarea unui autovehicul nu trebuie sa se puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2009
Rodica Ciobanu, Avocat
Este clar accident rutier!In primul rand dvs nu ati tractat masinile corespunzator regulamentului!
In al doilea rand faptul ca aveati la dreapta verde intermitent nu inseamna sa nu acordati prioritate pietonilor angajati regulamentar in trecerea strazii! Verde intermitent inseamna ca puteti trece dar dupa ce va asigurati ca intersectia este libera ....tocmai de aceea acest tip de semafor este numai pentru virajul la dreapta !
Doamna nu traversa inspre dvs , ci dvs treceati si efectuati virajul la dreapta fara sa va ganditi ca aveti in spate o masina tractata! Trebuia sa asteptati sa treaca toti pietonii si dupa aceea sa va angajati in acea manevra de viraj la dreapta ...e clar ca doamna avea verde la trecerea de pietoni , asta fara discutie!Faptul ca nu a vazut :coarda" nu e culpa pietonului!
Ceea ce ati improvizat dvs se numeste ansamblu vehicul! Si este considerat tot unitar ! Este ca si cum cineva s-ar lovi de remorca ! Tot din ansamblu face parte!
B-)
Ce v-a spus politia?
Corect, nu am acordat prioritate, pentru aceasta stau pe tusa trei luni. Ca nu am folosit coarda omologata, iar este adevarat, dar nu cred ca tipul de coarda ar fi influentat desfasurarea evenimentului. Politia a fost anuntata, s-a facut cercetare la fata locului si din punct de vedere civil m-am implicat in sprijinirea persoanei. Din punct de vedere al interpretarii juridice, intrebam daca este accident rutier atata vreme cat in eveniment nu a fost implicat un vehicul in miscare. Politia nu se pronunta decat la sfarsitul anchetei.
Poate au mai fost cazuri de acest gen.
Trebuie avut in vedere toate elementele care au dus la producerea acelui "incident" soldat cu vatamarea grava a unei persoane.....
vili_topor a scris:

Corect, nu am acordat prioritate, pentru aceasta stau pe tusa trei luni. Ca nu am folosit coarda omologata, iar este adevarat, dar nu cred ca tipul de coarda ar fi influentat desfasurarea evenimentului. Politia a fost anuntata, s-a facut cercetare la fata locului si din punct de vedere civil m-am implicat in sprijinirea persoanei. Din punct de vedere al interpretarii juridice, intrebam daca este accident rutier atata vreme cat in eveniment nu a fost implicat un vehicul in miscare. Politia nu se pronunta decat la sfarsitul anchetei.
Poate au mai fost cazuri de acest gen.


Dle Topor , accident rutier este atunci cand in coliziune este implicat cel putin 1 autoturism aflat in mers...si daca calcati pe cineva tot accident rutier era!B-)

Alte discuții în legătură

Prioritate trecere de pietoni in intersectie semaforizata mrbilly mrbilly Buna ziua, As dori sa pun o intrebare la care nu gasesc niciun raspuns concret. 1.In momentul in care te deplasezi pe un drum cu o singura banda pe sens, ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent pierde prioritatea cand? florinnel florinnel Sunt doua masini din sens opus fiecare pe un drum cu prioritate amandoua .Exista doua benzi pentru fiecare pe directia de mers.Unul dintre ei se incadreaza pe ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent vs. verde BogdanP BogdanP Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai \"slab\" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele \"plin\" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici ... (vezi toată discuția)