avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decaderea tatalui din drepturile parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decaderea tatalui din drepturile parintesti

Buna ziua,
Am nevoie de sfaturile dvs. ... Sunt divortata de 8 ani si am un baiat in varsta de 9 ani. La divort, tatalui copilului i s-a dat drept de vizita de 2 ori pe luna ( sambata cate 2 ore ), insa n-a fost la el decat de 3 ori in 8 ani. De 7 ani el s-a mutat din oras si nu l-a mai vazut de atunci. Pentru a nu-i da pensia alimentara prea mare, si-a dat demisia de la ultimul loc de munca (unde stiam eu ca lucreaza) si de atunci spune ca nu lucreaza (iar eu nu am cum sa aflu exact) si ii da doar 25% din venitul minim pe economie asa cum a stabilit legea ( adica 100 ron), insa el este plecat din tara de aproximativ 3 ani. Intrebarea mea este:" Cum poate decade din drepturile parintesti?" ... pentru ca eu il cresc singura si mi-e destul de greu si din cauza asta mi s-ar parea corect sa decada din drepturile parintesti atata timp cat nu s-a interesat de el atatia ani.
Va multumesc din suflet.
O seara buna!
Corina
Pierderea drepturilor parintesti cu titlu de sanctiune pronuntata prin hotarare judecatoreasca.
Este reglementata in C. fam. si C. pen.Potrivit legii, daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este pimejduita pprin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se fac in spirit de devotament fata de Romania, instanta judecatoreasca va pronunta decaderea paritnelui din drepturile parintesti.Din pacate sotul dumneavoastra nu poate fii acuzat decat cel mult de neglijenta, una morala:(
Buna dimineata,
Adica el are aceleasi drepturi ca si mine, chiar daca nu l-a cautat atatia ani si nici macar nu-l cunoaste. Adica eu ma chinui sa-l cresc iar el peste 3-4 ani daca vine in tara va avea dreptul sa-l ia la el periodic ( copilui fiind mare, poate va avea voie sa-l tina si la el din moment ce el a spus la divort sa ca vrea sa mi-l incredinteze mie pt. educatie si crestere )? Dar in cazul in care eu vreau sa ies cu el din tara imi trebuie acordul lui?
Va multumesc
Corina
Absenta acestuia nu conduce catre decaderea din drepturile parintesti , in vederea acestei sanctiuni pronuntate de catre instanta de judecata e necesar ca tatal sa fi exercitat acte abuzive asupra minorului , cauzandu-i suferinte psihice si fizie.
Ramanerea in pasivitate cu privire la dreptul de vizita ( constrangere in aceasta materie nu exista ) nu e sanctionata.
Insa si neplata pensiei de intretinere conduce catre un ...dezinteres fata de minor .(practic ... nu i-a fost asigurat mai nimic de catre tata , nici sprijin material , nici afectiv , lipsa acestuia ...fiind ...totala... ).

Cu privire la neplata pensiei de intretinere, aceasta obligatia poate fi indeplinita de catre tata , prin coercitie , cu privire la ultimii trei ani , in acest sens , putand depune o plangere penala avand ca obiect infractiunea de abandon de familie.


Va fi respectata intocmai hotararea judecatoreasca , altminteri , infractiunea savarsita angajeaza raspunderea penala.Daca dumneavoastra ati considera ca prezenta tatalui e una in detrimentul minorului , ati putea solicita limitarea programului de vizita , desfasurarea acestuia in prezenta anumitor persoane , in vederea existentei unui control asupra acestor intalniri.

Oricum , consider ca prezenta tatalui , chiar intr-un moment mai indepartat decat cel asteptat , firesc , e una benefica , chiar daca momentul va prezenta o oarecare duritate , pana va exista o acomodare cu tatal.

Iar daca se va mentine un drept de vizita , si tatal trebuie sa -si exprima pozitia cu privire la plecare din tara.

Succes.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
As mai avea o intrebare ... in conditiile in care el spune ca nu lucreaza si ii da doar 25% din salariul minim pe economie ( adica 100 ron ), insa el lucreaza in strainatate: Cum se poate sa ii mareasca pensia alimentara ?( cu 100 de ron / luna nu poti creste un copil ). Ce trebuie facut?
Va multumesc
Corina
In primul rand , aflati-i resedinta din strainatate pentru a fi citat acolo .Si , ulterior , veniturile legal declarate.
Se poate face o adresa societatii unde-si desfasoara activitatea , chiar de catre dumneavoastra , ca reprezentant legal .
In caz de refuz a adeverintei privind veniturile ,
instanta de judecata
isi va exercita un rol activ in vederea unei juste calculari a cuantumului pensiei de intretinere.
Succes.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parintesti Evghenia Evghenia Buna ziua. Ma numesc Evghenia am divortat si am cistigat copilul dar cu custodie comuna , tatal a fost obligat sa plateasca o suma de intretinere in favoarea ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi parintesti amarasteanu amarasteanu Buna ziua! As dori sa stiu, in cazul in care parintele nu-si viziteaza copilul si nu plateste in mod regulat pensia alimentara, el poate fi decazut din ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi cozmapaunita cozmapaunita multumesc tuturor pt raspuns.fetita mea are doar 2 ani jumate si nu il cunoaste prea bine pe tatal ei pt ca am plecat de la el impreuna cu fetita cand ea avea ... (vezi toată discuția)