Va rog frumos sa imi spuneti cum trebuie sa se procedeze legal
in urmatoarea situatie:
- o colega a trimis de pe telefonul de serviciu
mai multe SMS-uri in interes personal
Prejudiciul este in jur de 1 mil. lei vechi.
- directorul institutiei a dispus ca salariata sa fie cercetata disciplinar
- comisia a gasit-o vinovata
- directorul a dispus imputarea sumei acestei salariate
Cum i se va imputa ?
1. - i se va retine pe Statul de plata ?
in baza Notei contabile de imputare ....
sau
2. - contabilul sef va face Nota contabila de imputare
si impreuna cu PV-ul comisiei de disciplina
se va merge in instanta ? civila ? sau penala ?
Prejudiciul cauzat de catre salariat se poate recupera doar dupa ce se intocmeste o Nota de constatare si evaluare a pagubei cauzate.
Foarte important este faptul ca acest prejudiciu se poate recupera prin retinere din salariu, doar ca urmare a acordului partilor, fapt ce presupune ca angajatul a luat cunostinta de nota de constatare de care am mentionat mai sus si mai mult decat atat, o considera valabila si si-o insuseste, fiind de acord sa i se faca retinere din salariu pentru suma ce i se imputa - aveti nevoie de o declaratie scrisa, semnata, datata, a angajatului prin care accepta valoare prejudiciului si este de accord cu retinerea sa din salariu.
Prejudiciul nu poate depasi echivalentul a 5 salarii minime brute pe economii , iar recuperarea ei se va face in termen de minim 30 de zile.
In cazul in care nu exista acordul partilor pentru recuperarea prejudiciului, trebuie sa va adresati instantei judecatoresti.
Va rog frumos sa imi mai spuneti
1. - cele 30 de zile sunt calendaristice sau lucratoare ?
2. - daca salariatul nu are bani
si nu reuseste sa achite suma datorata in cele 30 de zile
cum se va proceda ?
Asa cum v-am zis in raspunsul anterior, se va proceda la retinere din salariu pentru sumele de bani viitoare, cu titlu de salariu, pe care urmeaza sa le incaseze vinovatul..
Termenul minim in care se va proceda la recuperarea prejudiciului este de minim 30 de zile calendaristice de la intocmirea si semnarea notei de constatare.