avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constituire asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constituire asociatie proprietari

Buna ziua,
Ma poate ajuta cineva cu informatia privind documentele si nr. de exemplare ce trebuie intocmite pentru constituirea unei noi asociatii de proprietari ?
Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 19:24, 23 Decembrie 2015
O asociaţie de proprietari se înfiinţează conform prevederilor Legii 230/2007. Potrivit acestui act normativ, asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din cadrul unei clădiri. Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere.

În clădirile de locuinţe cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui asociaţii de proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte numai în condiţiile în care nu există o proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată.

Dacă este cazul, asociaţiile de proprietari înfiinţate pe scări sau tronsoane de clădire îşi reglementează între ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexă Ia acordul de asociere.

Cererea pentru dobândirea personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari împreună cu statutul, acordul de asociere şi procesul-verbal al adunării generale de constituire se depun şi se înregistrează la judecătoria sectorului în a cărei rază teritorială se află clădirea.

Statutul şi acordul de asociere se întocmesc în baza Legii 230/2007. Acordul de asociere trebuie să conţină următoarele:


» adresa şi individualizarea proprietăţii individuale, potrivit actului de proprietate;

» numele şi prenumele tuturor proprietarilor;

» descrierea proprietăţii, cuprinzând: descrierea clădirii, structura clădirii,numărul de etaje, numărul de apartamente structurate pe număr de camere, numărul spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, suprafaţa terenului aferent clădirii;

» enumerarea şi descrierea părţilor aflate în proprietate comună;

» cota-parte indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună.


Asociaţia de proprietari dobândeşte personalitate juridică în baza încheierii judecătorului-delegat şi se înregistrează la organul financiar local în a cărei circumscripţie teritorială se află clădirea.

Încheierea se dă fără citarea părţilor şi este executorie. Aceasta este supusă recursului în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se judecă cu citarea părţilor.

Înscrierea ulterioară în asociaţia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea generală de constituire se face la cererea scrisă a acestora, fără alte formalităţi.
Multumesc, dar e prea general. Vreau sa stiu concret:
- cu ce trebuie sa ma prezint la notar pentru autentificare;
-cu ce trebuie sa ma prezint la Primarie, in vederea obtinerii hotararii judecatoresti;
-cu ce trebuie sa ma prezint la Biroul de carte funciara, pentru obtinerea extrasului aferent imobilului;
-cu ce trebuie sa ma prezint la Administratia financiara pentru obtinerea codului fiscal.
Stie cineva ?
Pentru a va prezenta cu acte, inscrisuri, undeva trebuie mai inatai sa faceti mai multe lucruri si in urma acestora vor rezulata acele solicitate mai sus. Sa ajut si eu:
- discutati cu vecinii si constituiti un grup de initiativa; acest grup poate intocmi un draft de acord de asociere si de statut al viitoarei asociatii
- convocati adunarea generala odata, de doua ori sau a treia oara daca este cazul, asa cum prevede legislatia.
- la adunarea generala dezbateti si aprobati statului, acordul de asociere, alegeti presedintele, comitetul, cenzorii.
Avand alese aceste organe mai departe acesti alesi se vor ocupa de urmatoarele:
- se vor solicita proprieatrilor sa aduca copiile actelor de proprietate
- presedintele sa mearga la judeactorul delegat sa vorbeasca cu acesta sau macar sa obtina (poate e afisata pe usa) lista cu toate documentele si inscrisurile necesare la dosar.
Liasta aceasta contine aproape toate raspunsurile la intrebarile puse de dumneavoastra in mesajul anterior.
In partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile" o sa gasiti o lista asa cum era afisata pe usa unui judecator delegat. Dati clik pe fisierul de acolo si o sa vedeti.
www.avocatnet.ro/content/con...
@IoanaAdmin

Aici gasiti un ghid pe care il puteti urma si adapta eventual situatiei din asociatia dv.
www.avocatnet.ro/content/con...

Folositi numele fisierului (insiruirea de cifre) si descarcati-l in computerul dv. In forum nu se vede fisierul cu extensia .pdf

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatie Primainvest Consulting Ltd. Primainvest Consulting Ltd. Caz concret, imobil nou 9 apartamente cate 3 / scara, dat in folosinta 2008. Datorita contextului actual antreprenorul a reusit sa vanda doar 3 apartamente, ... (vezi toată discuția)
Asociatie ContSters69061 ContSters69061 Care este procedura pentru ca un grup de vecini sa se constituie intr-o asocitie? Ei stau la casa - intr-un cartier rezidential-si vor ca toate costurile ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari Veronica Popescu Veronica Popescu REPREZINT 6 APARTAMENTE DINTR-UN BLOC DE 2 ETAJE. NE-AM HOTARAT SA INFIINTAM ASOCIATIE DE PROPRIETARI INSA NU STIM DACA LA INFIINTAREA ACESTEIA TREBUIE ... (vezi toată discuția)