avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit Bancar neachitat
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit Bancar neachitat

Este adevarat ca,un credit neachitat o perioada mai mare de timp (cativa ani) se prescrie ,daca o persoana care a contractat un credit (presupun ca nu conteaza suma,deoarece situatia este aceeasi)nu l-a platit,acel credit se presrie,in cazul in care creditorul,respectiv banca nu au mai luat legatura in nici un fel cu acea persoana? Sau creditorul poate veni si dupa 10 (zece)ani sa-si ceara inapoi suma imprumutata si trebuie achitata cu tot cu dobanzile si comisioanele aferente,pe intreaga perioada in care creditul nu a mai fost rambursat? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Krissia . , Alte profesii 01:49, 27 Iulie 2009
Creanţa se prescrie în termenul general de prescripţie de 3 ani. Desigur, creditorul poate cere restituirea sumelor datorate şi după împlinirea acestui termen, dar nu mai poate beneficia de concursul statului pentru a-şi realiza creanţa (nu mai poate lua autorizarea justiţiei pentru executarea silită). În schimb, dacă debitorul plăteşte de bună voie după împlinirea prescripţiei, el face o plată asupra căreia nu mai poate reveni cerînd restituirea. Prezintă importanţă şi orice act de recunoaştere a datoriei pe care l-ar face debitorul după împlinirea prescripţiei.
Conform Decretuluii nr.167 din 10 aprilie 1958, inca in vigoare, orice creanta se prescrie in interval de trei ani de la data la care aceasta a fost constituita, dar numai daca in acest interval de timp de 3 ani creditorul nu a luat nici o masura pentru recuperarea acesteia. Daca de ex. ati luat un imprumut la data de 01.02.2006 iar pana la data de 01.02.2009 creditorul nu a luat nici o masura de recuperare a sumei, adica nu v-a trimis nici o adresa, somatie de plata sau nu v-a actionat in instanta in vederea recuperarii, atunci DA, creanta se prescrie la data de 01.02.2009. Dar, daca in acest interval de timp ati primit sa zicem o somatie de plata pe data de 01.02.2008, suma nu se mai prescrie la data de 01.02.2009 si intervine un alt termen de prescriere de 3 ani, respectiv 01.02.2011. Si tot asa....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creante mai vechi de 3 ani de zile vali avram vali avram as vrea sa stiu ce pot face pentru a recupera creante mai vechi de 3 ani de zile (vezi toată discuția)
Debit cosmorom Buna ziua, In 2001, am facut un abonament la Cosmorom la care am renuntat insa imediat din diverse motive. Nu am folosit niciodata acel abonament, sau cel ... (vezi toată discuția)
Facturi restante mihaiu mihaiu Buna ziua, Sunt un platitor la zi ( persoana fizica ) pentru TOATE datoriile si obligatiile financiare pe care ( stiu ca ) le am. Zilele trecute insa am ... (vezi toată discuția)