Am urmatoarea situatie :locuiesc pe o scara cu 20 de apartamente,scara noastra este asociatie de prop. separate de celelalte scari,si am o problema referitor la calcularea apei reci. Toate cele 20 de apartamente sunt contorizate.Contoarele sunt citite si verificate de catre administrator si un reprezentant al asociatiei. La citirea contorului de scara rezulta un anumit consum in mc,consum care nu corespunde cu cel de la contoarele apartamentelor.Spre exemplu luna aceasta diferenta a fost de 6 mc,in minus..Administratora a pus pierderile de 6 mc doar la apartamentele cu cel mai mic consum,respectiv la 5 apartamente.Mie mi-a pus in plus 2 mc iar la alte 4 apartamente cate 1 mc.La celelalte 15 apartamente nimic..Noi suntem 3 persoane ,2 adulti si un copil si am avut un consum de 3mc apa rece si 3mc apa calda.Eu si sotia plecam dimineata si venim seara in timp ce copilul sta ziua la soacra. Este normal ca pierderile sa se puna doar la cei cu consum mic? E legal? Emoral?Am vb cu administratora si presedintele si mi-au spus ca acest lucru s-a hotarat in adunarea generala.Mentionez ca eu m-am mutat in acest bloc de 2 luni.Am solicitat ca aceste pierderi sa se faca la nr de persoane dar nu am avut cu cine sa discut.Cum pot ataca aceasta hotarare?Ce baza legala pot invoca?
Din pacate legiutorul nu a prevazut dispozitii concrete pentru repartizare supliment utilitati
Se practica mai multe variante de calcul-fiecare cu avantaje si dezavantaje
Adunarea generala sau comitetul executiv hotarasc varianta de repartizare supliment utilitati
Conform disp in vigoare hotararile adunarii generale pot fi contestate in 45 de zile de la comunicare
Hotararea este luata cu mult timp inainte de a ma muta. N-am cele 45 zile sa o contest.In aceasta situatie voi fi mereu incarcat cu pierderi.Nu ar fi normal sa fie suportate de toti locatarii?Chiar nu exista o solutie?
Aveti dreptul ca la prima adunare generala,care trebuie convocata-conform dispoziti in vigoare in fiecare an,in primul trimestru ,sa supuneti discutiei varianta pe care o apreciati mai corecta
Repartizarea diferentelor de apa se face, sau se poate face tinand cont de unul sau mai multe criterii dar nicidecum pe criteriul stabilit in asociatia dumneavoastra.
Este o greseala, o lipsa de logica sa repartizezi diferentele de apa celor ce consuma mai putin.
As putea spune ca este exact pe dos decat ar trebui repartizat. De exemplu un criteriu firesc de repartizare a diferentelor relativ mici de apa este sa se repartizeze aceste diferente proportional cu consumul inregistrat. Adica daca diferenta este de 6 m.c. la un consum total de 120 m.c asta inseamna 5%. Asa ca cel ce consuma real 10 m.c. va fi pus la plata cu 10,50 m.c., cel ce consuma 5 m.c. va plati 5,25 m.c iar cel ce consuma 20 m.c. va plati 21 m.c.
Un alt criteriu ar fi repartizarea diferentelor pe numar de persoane. Cei 6 m.c. se imparte la cele 30 de persoane din scara adaugand la consum de pe lista cate 0,20 m.c de persoana.
Doar in cazul unor avarii unde se pierde multa apa s-ar putea repartiza o parte din apa pierduta pe cota indiviza.
Modul de gestionare a diferentelor de apa se decide in comitetul executiv, asa cum prevede legislatia si nu in adunarea generala, asa cum sustin altii.
Criteriul ce are la baza numarul de persoane s-a folosit mult timp pana la conorizarea blocurilor si se mai practica si acum atunci cand, de exemplu, se defecteaza un apometru ori mai exista proprietari ce nu si-au montat inca apometre.
Asa ca discutati cu presedintele, cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007 in care o sa gasiti cate ceva din ceea ce am spus eu. Iar daca nu se aplica criterii logice in continuare, apelati la serviciul asociatii de proprietari din primarie.
In primul rand trebuie un regulament al blocului in aceasta privinta.
In al doilea rand hai sa nu vorbim de "pierderi", sa le spunem "diferente apa". Pierderile sunt atunci cand apare o avarie undeva.
Apoi, e bine ca acest regulament sa tine seama de cele 3 criterii: cota indiviza, numar persoane si consum. Ponderea fiecarui criteriu este la latitudinea blocului.