Am urmatoarea situatie :locuiesc pe o scara cu 20 de apartamente,scara noastra este asociatie de prop. separate de celelalte scari,si am o problema referitor la calcularea apei reci. Toate cele 20 de apartamente sunt contorizate.Contoarele sunt citite si verificate de catre administrator si un reprezentant al asociatiei. La citirea contorului de scara rezulta un anumit consum in mc,consum care nu corespunde cu cel de la contoarele apartamentelor.Spre exemplu luna aceasta diferenta a fost de 6 mc,in minus..Administratora a pus pierderile de 6 mc doar la apartamentele cu cel mai mic consum,respectiv la 5 apartamente.Mie mi-a pus in plus 2 mc iar la alte 4 apartamente cate 1 mc.La celelalte 15 apartamente nimic..Noi suntem 3 persoane ,2 adulti si un copil si am avut un consum de 3mc apa rece si 3mc apa calda.Eu si sotia plecam dimineata si venim seara in timp ce copilul sta ziua la soacra. Este normal ca pierderile sa se puna doar la cei cu consum mic? E legal? Emoral?Am vb cu administratora si presedintele si mi-au spus ca acest lucru s-a hotarat in adunarea generala.Mentionez ca eu m-am mutat in acest bloc de 2 luni.Am solicitat ca aceste pierderi sa se faca la nr de persoane dar nu am avut cu cine sa discut.Cum pot ataca aceasta hotarare?Ce baza legala pot invoca?
Exemplul de mai sus cu bunicii navetisti este un caz extrem de rar, si nu intra in calcul in acest moment. Situatia mc de AR ca plata comuna este atit de agravata ptr. cei care locuiesc permanent, incit nu vad de ce discutam despre cazuri speciale si rare.
Cel care lasa sa curga apa de pe "robinetul pneumonie" ar trebui sa ceara banii de la firma care livreaza apa calda. In cite secunde trebuie sa fie apa calda si la ce grade, din momentul deschiderii robinetului?
In alta ordine, exista (pe lista mea) citeva lucruri foarte degradante, printre care si monitorizarea vecinilor. Daca exista anumite suspiciuni, exista si alte posibilitati de a clarifica fara a monitoriza oamenii.
Nu de mult am asistat la o discutie intre un "nou venit" pe meleaguri vestice si un amic. Noul venit a primit calculul anual ptr. apa. Avea de platit in plus o suma mare-f. mare (aprox. 8000 lei). El a declarat exact ce indica apometrul. A contestat suma.
Raspunsul a venit sub forma a 2 solutii: a) plateste suma calculata si b) sa se judece. Argumentul firmei: apometrul a fost "butonat". Daca situatia se desfasoara in RO, sigur suma se introducea la plata comuna a apei.
Acest lucru trebuie sa fie aplicat de catre administratii: identificarea celor neseriosi. Dar cine sta sa isi bata capul si mai ales tot circul cu apa este chiar favorabil ptr. un administrator creativ, astfel "apa+ " devenind o situatie motum perpetuum in asoc. de prop..
@fyeratanye
Argumentul "nu se sta acasa" deci nu se consuma apa, nu este cel mai logic. Daca sinteti 3 pers. sigur ca se foloseste wc-ul de min. 7 ori pe zi. Cind incepem sa facem calcule este bine sa definim de la inceput daca se fac calcule pe 1 persoana sau toata suflarea din casa. In concluzie si la tine se foloseste mai mult de 1mc apa/ pers./luna si in cazul in care se foloseste apa si din alte surse. Daca sursa se elimina (nu toata lumea are izvorul in drum) atunci usor si sigur se duce consumul spre min.1.5-2 mc/pers/luna. Subliniez: consumul minim pe luna ptr. 1 persoana.
1mc apa de pers. pe luna nu este realistic.
@eugarizan
a) toate apt. sa fie dotate cu acelas tip de apometre;
b) toate instalatiile (tevi) interioare sa fie verificate;
c) toate toaletele, robinetele sa fie verificate;
d) daca exista "Apa+" dupa ce s-au luat aceste masuri, verificari neanuntate la toata suflarea;
e) daca persista "Apa+" si dupa aceste masuri (care nu au aratat deceptie) atunci administratia este in masura sa explice.
pt @ viqua- 1)Deja s-au facut 3 mc AR/luna. Apa consumata pentru: bucatarie, spalatul pe miini, la gatit, curatenie, toaleta zilnica, dusul, cine plateste?
-aici era vb de apa rece:spalat pe maini,toaleta zilnica...dusul se fac cu apa calda. tot pt viqua 2)Nu de mult am asistat la o discutie intre un "nou venit" pe meleaguri vestice si un amic. Noul venit a primit calculul anual ptr. apa. Avea de platit in plus o suma mare-f. mare (aprox. 8000 lei). El a declarat exact ce indica apometrul. A contestat suma.
Raspunsul a venit sub forma a 2 solutii: a) plateste suma calculata si b) sa se judece. Argumentul firmei: apometrul a fost "butonat". Daca situatia se desfasoara in RO, sigur suma se introducea la plata comuna a apei.
- cum se butoneaza (de unde butoane) apometru.? vroiam o parere la problema mea dar vad ca s-au creat polemici.In aceasat luna consumul a fost acela poate luna urmatoare consumul va fi mai mare ,si sigur va fi ca am stat mai mult acasa cu sarbatorile. Am intrebat administratora mai detaliat despre aceasta problema si mi-a spus ca a pus pierderi doar la cei care nu depasesc 2 mc apa rece de pers. Daca va fi situatia si toti vom depasi 2 mc de apa rece de pers cui va pune pierderile? Ca pierderi vor fi. Ca in hot ad gener. spune ca pune la cei care au mai putin de 2 mc/pers.Nu a stiut sa raspunda.Aici e problema! Oricum am facut contestatie si astept sa vad si eu hotararea ad gen. TUTUROR VA UREZ ,LA MULTI ANI !