avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Calomnie pe internet?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Calomnie pe internet?

Un prieten a lansat niste afirmatii nu tocmai "de bine" pe un forum la adresa unei persoane dintr-o institutie publica,acuzand-o de coruptie(si nu degeaba,persoana e implicata aproape sigur intr-o frauda,ce-l afecteaza direct pe prietenul de care vorbesc,numai ca nu are dovezi clare).
Poate fi acuzat acel prieten de calomnie??Mentionez ca el a adresat chiar scuze publice pentru acuzatie,pe acleasi forum,deoarece,prin mijloace care n-au cum sa fie legale,persoana acuzata a aflat si IP-ul(probabil de la administratorii forumului si identitatea lui-probabil de la ISP),si a venit cu amenintari,chiar publice "te-am identificat si te dau in judecata".Cica l-ar fi identificat cu SRI-ul,in fine...
In plus, numele persoanei acuzate a fost sters de moderatorii forumului,deci nu mai apare.
Din cate am inteles,legea nu prea da dreptul aflarii identitatii unui IP decat in cazuri de suspiciune de infractiuni grave(fraude electronice,etc) ,si numai la cererea unui procuror.
Dupa aceea e ciudata situatia cu calomnia-nu se stie care e treaba cu ea,este infractiune sau nu este infractiune??
Si,chiar daca sa zicem ca s-ar depune o plangere penala,cine poate dovedi ca acel prieten a scris el insusi acele lucruri de la acel IP?El are o retea cu mai multe calculatoare.

Din ce zic altii, am inteles ca nu poate nimeni dovedi ca el a scris acel mesaj,chiar daca e proprietarul IP-ului,si ca,mai degraba,cel care a aflat identitatea IP-ului in mod ilegal ar putea fi dat in judecata!
Ce parere aveti?
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2009
user85, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexandrugroza , utilizator 13:59, 14 Decembrie 2011
Cata vreme respectivul justitiar apostat pe un forum public trebuia sa se supuna regulamentului de functionare al acelui forum. Odata postate informatiile devin nu numai publice dar si proprietatea administratorului forumului care poate face orice doreste cu ele. Iar identitatea userului(IP_ul acestuia ) poate fi divulgata in cazul in care este vorba de acuze grave care pericliteaza credibilitatea persoanei acuzate si ii aduce prejudicii de imagine...! Parerea mea!B-)
MIHAI GRIGORE a scris:

Cata vreme respectivul justitiar apostat pe un forum public trebuia sa se supuna regulamentului de functionare al acelui forum. Odata postate informatiile devin nu numai publice dar si proprietatea administratorului forumului care poate face orice doreste cu ele. Iar identitatea userului(IP_ul acestuia ) poate fi divulgata in cazul in care este vorba de acuze grave care pericliteaza credibilitatea persoanei acuzate si ii aduce prejudicii de imagine...! Parerea mea!B-)


1)informatiile au fost sterse de moderatori,deci cam care ar fi probele intr-un eventual proces??
2)asta e parerea dvs,dar legea ce spune??Din cate stiu identitatea userului care are un anumit IP nu se divulga asa usor.In mod clar n-a avut acordul nici unui procuror.
Si,e plin internetul de acuze grave sau mai putin grave la adresa unora sau altora...vedeti forumurile ziarelor.
Iar definitia calomniei zice asa "Afirmarea in public,..."
"public" asta,ce inseamna dpdv juridic??Internetul nu prea e public in sensul propriu al cuvantului,el e un mediu virtual!Plus de asta,cand afirmi ceva de fata cu diverse persoane,la TV,in ziare,etc, exista probe clare,martori.Dar cand o faci pe internet,ce probe sunt??Ca s-a scris de la un anumit IP?Pai de la un anumit calculator pot scrie mai multe persoane,ba am inteles ca IP-urile mai pot fi si "furate"...adica sa scrie altcineva si sa apara IP-ul tau.Cam care ar fi probele care sa lege o persoana de un calculator,nu vad...Mai ales pentru niste simple afirmatii despre cineva,nu cred ca se complica nici un procuror cu anchete sofisticate.
Si oare exista pana acum cazuri de calomnie pe Internet solutionate favorabil??N-am auzit.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2009
user85, utilizator
Chestia e urmatoarea:persoana de care vorbesc se afla intr-o retea,in spatele unui router,avand acelsi IP ca toti din retea,care e inregistrat pe numele meu.Deci la o eventuala plangere probabil eu voi fi cel chemat sa dea explicati,si e destul de neplacut,mai ales ca n-am nici o legatura cu ce s-a scris pe acel forum!
Insa,in calitate de proprietar al IP-ului,ma gandesc sa-i dau eu in judecata pe cei care au aflat intai care este IP-ul,apoi identitatea proprietarului.De aceea va rog frumos sa-mi indicati articolele din leei care arata ca cei care au aflat IP-ul au procedat ilegal.
Eu am agsit asa:Legea nr 298/2008,art 16-precizeaza acolo ca solicitarea de infomatii care sa identifice o persoana in internet,cum ar fi IP-ul se poate face numai la cererea procurorului,cu acordul judecatorului,si daca sunt indicii privind comiterea unor infractiuni grave precum:criminalitate organizata,terorism,amenintarea sigurantei statului.
Apoi art 19 alin 1-accesarea neautorizata a datelor consitutie infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani.
Sunt aplicabile acestea cazului meu?Mai exista alte legi/articole care sa trateze aceasta problema,a divugarii IP-ului?
Va multumesc foarte mult!
Din cate am citit si eu in acest domeniu (pt ca la noi acest domeniu este inca putin dezvoltat, exista o publicitate de informare a populatiei f putin dezvoltat, iar acesti indivizii isi fac de cap, violabdu-ne corespondenta, si intimitatea fara nicio jena...), iti pot da dreptate.
Intr-adevar, Legea nr. 298 prevede ca identitatea unui anumit IP se poate divulga de catre ISP numai la cererea unui procuror si cu acordul unui judecator,si asta daca sunt indicii privind comiterea unor infractiuni grave precum:criminalitate informatica produsa de un grup organizat,terorism,amenintarea sigurantei statului,si doar dupa ce a fost inceputa urmarirea penala.In caz contrar,daca un angajat al ISP-ul da IP-ul aiurea,cui solicita,constituie infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani! Chiar si tentaiva se pedepseste!
Si eu cred ca cel care a afirmat in public ca t-a identificat risca multe! Nu trebuie sa ne mai lasam calcati in picioare de astfel de "smecheri" care abuzeaza de pozitia lor in societate, de banii pe acre ii au in cont si cu care cred ca pot rezolva orice. Asa ca daca ai ocazia si-l poti da in judecata pe acest tip super important, fa-o! Daca ai probele necesare, macar consulat un avocat specializat in domeniu si vezi ce te sfatuieste sa faci.
Legea este din cate se pare foarte stricta in ce priveste protectia acestor date personale!
In concluzie, este posibil ca cineva sa te identifice cu ip-ul doar daca furnizorul ofera un astfel de serviciu. ISP-ul este singurul care iti cunoaste datele, si le asociaza cu o anumita adresa. In cele mai multe cazuri el se obliga prin contract sa nu le faca publice. Trebuie sa verificati si clauzele contractuale in acest sens ca sa fiti singur ce anume reglementeaza acestea. Exista si posibilitatea ca dvs sa fi semnat acel contract cu furnizorul de servicii fara sa-l fi citit in prealabil cu atentie si acolo poate fi stipulat faptul ca dvs, utilizatorul, va dati acordul ca furnizorul sa ofere date
, sa divulge de IP sau identificare ale dvs sau in cazul in care acest lucru este necesar pentru a respecta legea, procedurile judiciare, pentru a putea aplica aceste conditii de utilizare.
Mai avem si Conventia Europeana care la art. 18 prevede urmãtoarele: - Dreptul la respectarea vietii private si de familie;
- orice persoana are dreptul la respectarea vieþii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale;
- nu este admis amestecul unei autoritãþi publice în exercitarea acestui drept decât în mãsura în care acest amestec este prevãzut de lege si daca constituie o mãsura care, într-o societate democratica, este necesara pentru securitatea naþionala, siguranta publica, bunãstarea economica a tarii, apãrarea ordinii si prevenirii faptelor penale, protejarea sãnãtãtii sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertãtilor altora.
Acestea sunt prevederile legale in domeniu, dar bineinteles ca tot ceea ce este in legatura cu reteaua informatica are tot felul de portite mai mult sau mai putin ilegale prin care, de cele mai multe ori, este incalcata confidentialitatea datelor personale ale utilizatorilor. Stiu ca exista un anumit program (nu o sa0i duvulg numele aici) prin care se ofera o groaza de informatii despre un IP anume, daca te intereseaza.
buna ziua. sunt noua pe forum. m-am inregistrat special pentru a va cere sfatul in privinta unei probleme. in urma cu putin timp datele mele personale (nume, foto, adresa e-mail, nr telefon) au fost postate pe diverse site-uri matrimoniale de cineva al carui IP l-am aflat de la administratorul unui astfel de site. Omul mi-a dat doar IP-ul dupa care s-a postat anuntul. ce trebuie sa fac in continuare pt a afla cine se afla in spatele acestor anunturi? firma de net careia apartine IP-ul m-a sfatuit sa ma adresez in instanta cu plangere penala. consultandu-ma cu o cunostinta care lucreaza in politie am aflat ca am nevoie de o incadrare foarte serioasa pentru a fi luata in calcul plangerea penala. ce ma sfatuiti sa fac? mentionez ca lucrez intr-un post de radio, sunt o persoana publica s-ar putea spune, iar in urma anunturilor respective am fost nevoita sa-mi schimb adresa de e-mail, messenger si nr de telefon deoarece ma contactau diversi indivizi. in plus, viata de familie mi-a fost afectata, aceste mesaje sau telefoane stand la baza unor discutii cu partenerul de viata. va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Cosecinte juridice ale identificarii ip iora1529 iora1529 Am o cunostinta care ma acuza ca am trimis on line pe site ul unui ziar un anunt ofensator la persoana acesteia si ca mi- a identificat ip. I-am spus sa mi ... (vezi toată discuția)
Divulgare ip coldea coldea Vreau sa ma lamuriti si pe mine asupra unui aspect. Am postat pe un forum o opinie care a deranjat anumite persoane, acestea obtinand de la detinatorul ... (vezi toată discuția)
Divulgare ilegala ip? Bucklucica Bucklucica Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, daca se poate.Am un cont pe un forum oarecare.O alta persoana de pe acelasi forum cu care am avut anumite ... (vezi toată discuția)