avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minora 16 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minora 16 ani

Buna am si eu o intrebare : eu am 26 de ani si stau cu o fata de 16 jumate ani , parintii fetei nu sunt de acord cu relatia noastra , eu stau cu ea de 8 luni si o iubesc foarte mult , fata a fost gravida de acum in saptamana a 9 si eu am plecat din tara 5 zile iar parinti fetei atat au stresat-o pana a facut fata avort eu am revenit in tara si fata sa mutat inapoi la mine si ea e de acord sa facem copil si o sa facem din nou , parinti au spus ca o sa o interneze la pediatrie numai ca sa nu mai fie cu mine , intrebarea e : a fost legal ca parintii sa o streseze sa faca avort , se poate face ceva inpotriva parintilor ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:47, 4 Ianuarie 2016
Daca doriti sa nu mai aiba parintii ei autoritatea parinteasca asupra ei .. trebuie facut un proces civil de emanciparea minorei. sau sa va casatoriti, Noul Cod civil prevede că, pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul.

Capacitatea de exerciţiu
Art. 40 NCC

Capacitatea de exerciţiu anticipată

Pentru motive temeinice, instanţa de tutelă poate recunoaşte minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exerciţiu. În acest scop, vor fi ascultaţi şi părinţii sau tutorele minorului, luându-se, când este cazul, şi avizul consiliului de familie.
Nu trebuie sa va supere faptul ca parintii sunt grijuli cu propriul lor copil. O sarcina la 16 ani normal ca nu a fost o veste tocmai potrivita pentru ei. Daca tot spuneti ca o iubiti pe fata lasati-o sa mai creasca inainte de a-i face copii. La urma urmei si ea este inca un copil de 16 ani. Sigur ca dvs. ca sa va asigurati ii tot propuneti sa faca un copil, iar ea, minte de copil, normal ca va accepta propunerile dvs. Ganditi*-va ca este diferenta de 10 ani intre dvs. si ea si ca ar trebui sa va preocupe in primul rand sanatatea ei fizica si mentala, inainte de a va preocupa cum sa-i faceti mai repede un prunc. E bine ca aceste lucruri sa se aseze -sa nu mai fie tensiuni in familie-si doar apoi sa-i propuneti, mai asa peste vreo 2 ani de relatie. Legal dvs. nu puteti face absolut nimic impotriva parintilor, ba mai mult acestia din urma va pot face dvs. o reclamatie la politie pe motivul ca le-ati lasat fata insarcinata, minora fiind, mai mult ati amagit-o cu buna stiinta sa se mute la dvs.din nou, ati scos-o din mediul familial, ca puteti avea o influenta proasta asupra ei -asta daca minora nu mai merge la scoala- , ca ati adresat cuvinte jignitoare la adresa lor si multe altele. Lasati fata sa mai creasca si daca va iubeste la 18 ani o luati de nevasta cu acte in regula si mai apoi va faceti mostenitori. Sa ne scrieti peste 2 ani.
Parerea mea e ca e gresit sa stati cu o minora. Este si va fi influientabila si ii deteriorati iremediabil relatia cu parintii.
Minorii trebuie sa stea cu parintii lor. Si da, multora nu le place intre 15 si 18 ani sa stea cu parintii, e normal si nu e nicio drama la mijloc. Poate doar drama maturizarii si conflictului dependenta-independenta.
Din pacate, vad ca nici parintii aceia nu fac mare lucru pentru copilul lor...
E un minor la mijloc, prins in hora atator adulti, fara cap si fara picioare... si o plimbati de colo-colo, hai la mine, hai la noi. Si ea merge saraca, facand ba copil, ba avort, uitand de propria vointa, ca nimeni nu o iubeste suficient ca sa ii lase ragaz sa isi dea seama ce vrea.
Sarmanul copil!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O iubesc si parinti ei nu sunt de acord pt ca eu sunt mult mai in varstra andreizorilacosmin1985 andreizorilacosmin1985 daca parinti ei mar da la politie pt corupere de minori desi fata este de acord sa fie cu mine as putea avea probleme ?si am si intretinut relati sexuale cu ... (vezi toată discuția)
Va rog dati-mi un sfat, probleme familiale grave mark37 mark37 Sunt tata-l unui minor de 16 ani,il am inspre crestere crestere si educare,sunt despartit de mama lui de 2,5 ani, De curind minorul a avut o prietena care in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua fiul meu are 18 ani prietena lui 17 ,noi locuim in ... A1987 A1987 Buna ziua fiul meu are 18 ani prietena lui 17 ,noi locuim in strainatate iar copii vor sa ne urmeze ,problema e mama fetei nu vrea sai dea procura declaratie ... (vezi toată discuția)