avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Nelamurire Ord. A.N.A.F. nr. 3655/2015 - contributie ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Nelamurire Ord. A.N.A.F. nr. 3655/2015 - contributie pensie pt PFA din 2016!

Conform unui articol via avocatnet.ro aflam ca "...persoanele fizice care realizează venituri din activități independente sunt obligate să se asigure în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc următoarele condiții:
venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real;"

Analizand paragraful de mai sus si interpretand pe text vedem ca cei care au un venit brut (fara a lua in calcul cheltuielile deductibile) de sub 10.140 lei pe an (reprezentand 35 % din 2415 lei - salariul mediu brut pe 2015) nu sunt obligate sa plateasca CAS. Este corect rationamentul?
Adica daca pe luna se inregistreaza venituri de sub 845,25 lei nu se percepe contributie la pensie?
Va multumesc si astept un raspuns.

Cel mai recent răspuns: coveadrian , utilizator 09:32, 4 Ianuarie 2016
Din codul fiscal art. 148 (4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) și (2) se încadrează în categoria asiguraților obligatoriu în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc următoarele condiții, după caz:
a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului,
depășește 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

In legea 340/2015 a Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat pe anul 2016 castigul salarial mediu brut pentru anul 2016 a fost fixat la nivelul sumei de 2.681 lei.

Deci comparati ce ati realizat in 2015 cu 938 lei.

Hm..va multumesc pentru raspuns. Alte surse spun ca indiferent de valoarea veniturilor anuale realizate tot trebuie platita contributia la pensie. Adica se calculeaza venitul lunar si nu anualizat.

E destul de confuz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas absurd !!! Andreea21P Andreea21P Am avut in anul 2017 venituri din activitati independente (din strainatate) pe care le-am declarat prin intermediul D.Unice.Veniturile au fost in suma de ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc la pensie daca am ii MarceP MarceP Am o nelamurire.am edschis anul trecut un II si inca nu am platit la pensie.pentry sanatate platesc .este obligatoriu sa platesti si pentru pensie?cum se face ... (vezi toată discuția)
Plata cas dorinstancescu dorinstancescu buna ziua. INTREBAREA 1: NU sunt salariat, in ianuarie 2017 castig ca pfa 900 lei. idem in toate lunile lui 2017. in 2018 cat CAS (contributie pt pensie) ... (vezi toată discuția)