avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributie pensie pentru drapturi de autor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributie pensie pentru drapturi de autor

Buna ziua. Sotul meu a lucrat ani de zile si pe contract de munca si pe drepturi de autor (in paralel). Am o intrebare: angajatorul era obligat sa ii plateasca contributia la pensie pentru drepturile de autor? Mentionez ca, de multe ori, contractul de munca era la un angajator, iar drepturile de autor la altul/altii (desi au fost si perioade cand a avut si contractul de munca si drepturile de autor la acelasi angajator). A iesit la pensie si ni se pare ca nu au fost luate in calcul si sumele pe care le-a castigat (care nu erau mici) pe drepturi de autor. Puteti sa ma ajutati? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: noidoi , utilizator 14:07, 4 Ianuarie 2016
Pana acum, in lumina fostului cod fiscal, cine obtinea venituri in baza dreptului de autor si avea si un CIM, pentru veniturile obtinute pe drepturi de proprietate intelectuala nu platea decat impozit 16%.

Abia din 2016, conform legii 227/2015 (noul cod fiscal) se va plati CAS (PENSIE) pe fiecare contract incheiat, fie el CIM, ori pe drepturi de prop.intelectuala.

Iar din 2017, cel care are un CIM si obtine si venituri din drepturi de autor, va plati si CASS (SANATATEA) pe fiecare contract in parte.

Deci, platitorii de venit au procedat corect pana acum.

Daca nu exista si un CIM insa, ci doar contract pe drept de autor, se achita toate taxele, CAS, CASS, impozit.
Multumesc pt raspuns. Intotdeauna a avut si un CIM, fie la alt angajator, fie la acelasi. Inteleg, deci, ca nu i s-a platit contributia. F aiurea, dar asta e. Multumesc din nou

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri din drepturi de autor velia velia Buna ziua, Trebuie sa calculez venituri din drepturi de autor pentru doua cazuri diferite si anume: pentru un pensionar si pentru un angajat cu contract de ... (vezi toată discuția)
Dividend emiliachichisan emiliachichisan Mod de calcul al dividendelor 2015 distribuite în anul 2016.Obligatii fiscale? (vezi toată discuția)
Cass la contractele pentru drepturi de autor alex68 alex68 Buna ziua. Va rog, daca poate cineva sa-mi spuna daca pentru contractele de drepturi de autor se plateste CASS. Pana anul acesta, singurul impozit pe care l-am ... (vezi toată discuția)