avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CASS la contractele pentru drepturi de autor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CASS la contractele pentru drepturi de autor

Buna ziua. Va rog, daca poate cineva sa-mi spuna daca pentru contractele de drepturi de autor se plateste CASS. Pana anul acesta, singurul impozit pe care l-am platit a fost 10%. As vrea sa stiu daca s-a modificat ceva in legislatie in acest sens. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consilier juridic 01:10, 5 Iunie 2009
Ordin CNAS nr. 617 din 13 AUGUST 2007-actualizat
pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum şi pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurări sociale de sănătate

ART. 11
Persoana asigurata are obligatia platii contributiei asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate în mod individual si/sau intr-o forma de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - e) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, denumita în continuare lege, venituri din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, precum şi venituri prevazute la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege; baza de calcul a contributiei nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.

ART. 14
(1) Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt veniturile realizate din valorificarea drepturilor industriale, cum ar fi: inventii, mai putin realizarile tehnice, know-how, marci inregistrate, franciza şi altele asemenea, recunoscute şi protejate prin inscrisuri ale institutiilor specializate, precum şi a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.
(2) Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala (venitul brut din care se scade cheltuiala deductibila prevazuta de Codul fiscal), obligatia platii contributiei revine persoanelor fizice beneficiare ale acestor venituri.
(3) Persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (1) şi daca, pana la data de 31 decembrie a anului în curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
Chiar daca nu ati intrebat acest lucru, ar trebui sa stiti ca impozitul este de 16%, nu 10%. Platitorul venitului are obligatia retinerii la sursa a celor 10%, insa restul se plateste direct de catre autor, dupa scaderea unei deduceri prevazute de codul fiscal.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Revin cu o intrebare. Eu sunt angajata, cu carte de munca, la o societate. Contractul pentru drepturi de autor este incheiat cu alta firma si este pe o perioada determinata, de 3 luni, iar venitul este de 400 lei/luna,. In aceste conditii, ce contributie la sanatate ar trebui sa platesc? Pentru ca, din textul actului normativ citat mai sus, inteleg ca ar trebui sa platesc contributie la nivelul a 12 salarii minime, ceea ce - in opinia mea, evident - ar fi absurd. De aceea, va rog, daca se poate, sa-mi clarificati acest aspect. Multumesc mult
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
alex68, utilizator
Nu platiti contributie de asigurari de sanatate, pentru ca aveti Contract individual de munca, daca nu era acest CIM, erati obligat sa platiti.
""se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - e) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, denumita în continuare lege, venituri din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, precum şi venituri prevazute la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege; baza de calcul a contributiei nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, lunar"

Alte discuții în legătură

Nivelul contributiei de sanatate alex68 alex68 Va rog, daca ma poate ajuta cineva cu o lamurire. Eu sunt angajata, cu carte de munca, la o societate, unde platesc contributia la sanatate. In plus, am ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale contract de cesiune a drepturilor conexe de autor. MitranStefania MitranStefania Buna ziua, Puteti sa ma ajutati cu urmatoarea problema? In cazul unui contract de cesiune a drepturilor conexe de autor (actori) incheiat intre o firma si un ... (vezi toată discuția)
Contract civil de prestari servicii denisa_r denisa_r Buna ziua. Am incheiat un contract civil de prestari servicii si as dori sa stiu de trebuie sa platesc urmatoarele contributii CAS, CASS si somaj, din moment ... (vezi toată discuția)