avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil tata

Buna ziua,

Ma aflu in urm situatie.

Sotia lucreaza ca PFA cu vechime approx 3 ani si cu salariu minim pe economie intr-un business propriu. Eu lucrez la o multinationala de peste 3 ani cu un salariu decent.
In luna mai a acestui an (approx. 15 mai) urmeaza sa se nasca copilul nostru si din motive financiare ne-am gandit ca ar fi mai bine ca eu (tatal) sa intru in concediu de crestere al copilului. Doresc sa optez pentru perioada de 1 an cu o mare probabilitate de intoarcere la munca dupa 7-8 luni.
De aici au aparut o multitudine de intrebari :

1. Din ce moment dupa nastere poate intra tatal in concediu ?
2. Este obligatoriu ca mama sa isi ia cele 126 de zile de prenatal si lauzie ? Exista beneficii/dezavanaje in acest caz ?
3.Inteleg ca indemnizatia este primita de catre parinte daca se intoarce mai devereme la munca cu cel putin o luna fata de termenul stabilit la inceput (in cazu meu 1 an). In aceasta luna ramasa este mama obligata sa isi ia concediu ca sa beneficieze de idemnizatie pentru ultima luna din acel an?
4. Este corect ca primele 3 luni ale tatalui sunt platite cu 85% din salariu brut direct de catre angajator apoi cu min 600Ron / max 3400 Ron de catre statul roman ?
5. In cazul in care eu ca tata intru in conediu de crestere al copilului in locul mamei mai beneficiez si de acel cocediu paternal de 5 pana la 15 zile (ca urmare a absolvirii cursului de puericultura) dupa nastere ?



Astept cu mare interes intrebarile voastre.

Va multunmesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:56, 5 Ianuarie 2016
Bună ziua!

1. Potrivit art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 111/2010, durata concediului se calculează prin raportare la vârsta copilului. În consecință, și concediul ar trebui să fie acordat încă de la data nașterii copilului dacă i se solicită acest lucru angajatorului date fiind și dispozițiile art. 51 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 și art. 25 alin. (1) teza I din O.U.G. nr. 111/2010.

2. Art. 23 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 instituie dreptul asiguratelor la aceste concedii. Dacă alegerea este determinată de avantajele financiare, atunci soția Dvs. poate profita de cele 63 de zile dinainte de naștere potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 urmând ca Dvs. să obțineți concediul pentru creșterea copilului și calcularea indemnizației încă de la data nașterii copilului potrivit art. 15 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 111/2010 dat fiind faptul că nu îndepliniți condițiile necesare pentru a beneficia de concediul de maternitate. Cu toate acestea,
nu trebuie să omiteți faptul că, dat fiind faptul că și soția Dvs. îndeplinește condițiile pentru acordarea acestui concediu, în considerarea dispozițiilor cuprinse în art. 11 din O.U.G. nr. 111/2010, dacă ea nu optează pentru min. o lună din durata acestuia, acest drept nu vă poate fi transferat Dvs. pentru ca să beneficiați de întreaga durată prevăzută de lege.

3. Problema este că O.U.G. nr. 158/2005 nu stabilește decât modul de calcul a indemnizației pentru situația în care se solicită acordarea concediului de 2 ani - art. 2 alin. (3): 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni fără a fi mai mică de 1,2 ISR și mai mare de 2,4 ISR. Potrivit art. 33 ind. 1 din Legea nr. 76/2002, ISR=500 de lei. Legea nu prevede condițiile enumerate de Dvs.

4. Art. 23 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 stabilește următoarele:
„Fondurile necesare plăţii drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, cheltuielile administrative, precum şi cele de transmitere a drepturilor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice”.
Singura metodă de calcul prevăzută de acest act normativ am indicat-o mai sus.

5. În condițiile în care, potrivit Legii nr. 210/1999, acesta este un concediu plătit, preferabil ar fi să profitați de cele 15 zile lucrătoare după care să-l solicitați pe celălalt.

Toate cele bune și la mulți ani!
Mi-ati pus aceste intrebari pe e-mail si v-am raspuns urmatoarele:

1. - De concediul paternal (5 + 10 zile beneficiat, la cererea dvs., in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.
- Nu puteti beneficia in acelasi timp si de concediu paternal si de concediu crestere copil (CCC).
- Puteti solicita mai intai concediul paternal si apoi CCC.

-2. Dvs. puteti solicita CCC dupa ce se termina concediul de maternitate (sarcina si lauzie) al mamei dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

3. - Mama nu este obligata sa intre in concediu de maternitate.
- Ca PFA mama poate beneficia de concediu de maternitate numai daca a platit la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
- Daca nu a platit aceasta cota atunci nu poate beneficia de concediu de maternitate iar dvs. puteti solicita CCC incepand cu data nasterii copilului.

4. - Daca solicitati CCC pana la varsta de 1 an indemnizatia este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) si este cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei lunar.
- Daca mama copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile (adica pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 11 luni).
- Daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (chiar si cu o zi inainte) veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani (adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar).

5. - Indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie nu sunt platite de angajator ci de stat prin Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).
- Actele pentru indemnizatia pentru CCC le depuneti la Primarie (de unde luati si lista cu actele necesare) in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care intrati in CCC.
- Pentru a intra in CCC trebuie sa faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC.

6. Deoarece mama poate sta acasa cu copilul dvs. puteti sa solicitati direct stimulentul de insertie, fara sa mai intrati in CCC (e mai bine din punct de vedere financiar).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie contract de munca cu 2 ore Andrew_G Andrew_G Buna ziua, Sunt angajata cu 2 ore, urmeaza sa nasc pe 15 martie 2016. Din varii motive ne-am hotarat sa isi ia sotul concediu crestere copil. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului pentru tată dannyrusu dannyrusu Buna ziua, vreau sa va adresez o intrebare deoarece nimeni nu ma poate lamuri in legatura cu cazul meu. Urmeaza sa aducem pe lume un copil, mama nu este ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie si concediu pentru cresterea copilului pentru tatal acestuia doarnora doarnora Buna ziua, sunt freelancer si lucrez online cu diferite companii straine. Nu am PFA ( nu au nevoie ), nici nu am mai platit la stat de vre-o 3 ani ( trebuia ... (vezi toată discuția)