avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... As dori sa stiu daca exista posibilitatea de a retrage ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

As dori sa stiu daca exista posibilitatea de a retrage actiunea judecatoreasca pe care am depus-o

Buna ziua,

Socrul meu e bolnav de Dementa mixta(Alzheimer si dementa vasculara) ca atare il ingrijesc eu si sotia mea, noi fiind singurii apartinatori (sotia e singurul copil si el e divortat).
Am initiat o actiune judecatoreasca de punere sub interdictie si desemanare a sotiei ca tutore. Temporar am primit de la primarie o decizie de curatela. Mergand sa cer cateva date despre cum as putea in baza acestei decizi de curatela sa inchiriez o proprietate apartinand socrului meu, am inteles ca odata cu obtinerea tutelei toate veniturile bolnavului vor fi oarecum "blocate" si va trebui sa justific fiecare cheltuiala in interesul sau.
In plus, cheltuielile vor trebui "aprobate de primar", si doar in cazul in care primaria considera ca cheltuielile se justifica mi se vor debloca fonduri in acest sens. In cazul asta imi dau seama ca imi complic destul de tare situatia si sincer ma sperie toata birocratia de care inteleg ca ma voi lovi. Acum ma gandesc daca am facut bine ca am pornit in directia asta sau poate era mai bine sa nu fi facut aceste demersuri.

As dori sa stiu daca exista in aceasta situatie posibilitatea de a retrage actiunea judecatoreasca pe care am depus-o, si care ar fi consecintele? Intre timp am primit si un termen (citatie) pentru procesul care ar trebui sa-o desemneze pe sotia mea ca tutore.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2016
marc1234, utilizator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 11:54, 6 Ianuarie 2016
Art. 183 C.civ- Conţinutul curatelei
(1) În cazurile în care se instituie curatela, se aplică regulile de la mandat, cu excepţia cazului în care, la cererea persoanei interesate ori din oficiu, instanţa de tutelă va hotărî că se impune învestirea curatorului cu drepturile şi obligaţiile unui administrator însărcinat cu simpla administrare a bunurilor altuia.
(2) Dacă sunt aplicabile regulile de la mandat, instanţa de tutelă poate stabili limitele mandatului şi poate da instrucţiuni curatorului, în locul celui reprezentat, în toate cazurile în care acesta din urmă nu este în măsură să o facă.

In ceea ce priveste tutela, puteti face acte de administrare a bunurilor celui pus sub tutela (de ex inchirierea), doar actele de dispozitie necesitand acordul instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela ContSters362803 ContSters362803 [b]Buna ziua! Avem un frate care este bolnav , are 47 de ani are certificat de handicap, probleme neorologice mintale nu judeca , cum putem obtine ... (vezi toată discuția)
Intrebare incheiere curatela bolnav alzheimer Ahelis Ahelis Buna ziua, Mama mea a primit acum 4 ani dreptul de curatela asupra matusii ei (sora tatalui), bolnava de Alzheimer (pusa sub interdictie). Acum 10 zile a ... (vezi toată discuția)
Procura pentru ridicarea pensiei ralucacornelia ralucacornelia Buna seara! Exista posibilitatea ca pensia unei persoane internate intr-un centru pentru persoane varstnice, cu diagnostic de dementa severa, sa fie ridicata ... (vezi toată discuția)