avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stabilire masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stabilire masa succesorala

Buna ziua,
Cazul este urmatorul:
Un unchi inceteaza din viata si nu are urmasi.
Anterior, in urma cu cativa ani inceteaza din viata si sotia acestuia
In timpul vietii cei doi constituie un act notarial prin care stabileau ca fiecare sa-l mosteneasca pe celalalt.
Se pare ca succesiunea in urma decesului sotiei nu a fost facuta.
Unchiul mai are doi frati si o sora in viata(fiecare cu fii/fiice si nepoti)
In locuinta unchiului decedat nu au fost gasite testamente sau alte acte de donatie si nici acte de proprietate ale imobilului in original.
Va rog sa-mi spuneti cum se poate stabili in acest caz masa succesorala si care sunt mostenitorii legali

Cu stima
Cel mai recent răspuns: Catala , utilizator 08:26, 28 Iulie 2009
Sunt mostenitori fratele ,sora unchiului si dvs. Puteti face succesiunea.
Capitolul 3 sectiune V Art. 672
In caz de a muri mai dinainte tatal si mama unei persoane moarte fara posteritate, fratii, surorile sau descendentii lor sunt chemati la succesiune, departand pe ascendenti ai pe ceilalti colaterali. Ei succed sau dupa propriul lor drept, sau prin reprezentare, in modul regulat in sectiunea II a acestui cap.
Art. 673
Daca tatal si mama persoanei moarte fara posteritate i-au supravietuit, fratii surorile sau reprezentantii lor iau jumatate succesiunea. Daca numai tatal sau numai mama i-a supravietuit, fratii, surorile sau reprezentantii lor iau trei patrimi ale succesiunii.
Art. 674
Partajul jumatatii sau celor trei patrimi cuvenite fratilor sau surorilor, dupa continerea articolului precedent, se face intre ei in portiuni egale, daca sunt toti dintr-aceeasi casatorie; de sunt din casatorii diferite, diviziunea se face pe jumatate intre cele doua linii paterna si materna a defunctului; fratii primari iau parte in amandoua liniile, uterinii sau consangenii, fiecare in linia sa numai. Daca sunt frati sau surori numai intr-o linie, ei succed in total, excluzand pe toate rudele din cealalta linie.
Art. 675
In lipsa de frati sau surori sau de descendenti dintr-insii si in lipsa de ascendenti, succesiunea sa da rudelor colaterale din gradul de rudenie cel mai apropiat.
Cand sunt mai multe rude colaterale in acelasi grad, succesiunea se imparte egal intre dansele.
Art. 676
Rudele succed pana la al doisprezecelea grad inclusiv.
1. A se vedea Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor, art. 6, care face trimitere la art. 4 al Legii din 28 iulie 1928 privind impozitul progresiv pe succesiuni, prin care s-a modificat art. 676 Cod civil in sensul restrangerii cercului rudelor chemate la mostenire pana la gradul IV inclusiv.
2. Potrivit Legii nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor art. 1, lit. e, in lipsa rudelor pana la gradul al IV-lea inclusiv, sotul supravietuitor mosteneste intreaga avere.

B-)SUCCES!
Va multumesc pentru raspunsuri!
Am inteles care sunt mostenitorii in drept.
Doresc sa stiu cum se poate stabili masa succesorala avand in vedere ca unchiul decedat nu a avut relatii stranse cu familia si asa cum am mentionat nu au fost gasite pana acum acte originale de proprietate in locuinta.
Ma intreb daca se poate obtine ceva asemanator unui extras de carte funciara din care sa reiasa proprietatile, eventualele sarcini impuse acestora, etc din care sa rezulte situatia proprietatilor la momentul actual.
De asemenea nu stiu cine poate solicita un asemenea document, unde si in ce calitate.

Cu stima
Notarul va poate elibera certificat de calitate de mostenitor in cazul in care unchiul dvs nu a avut bunuri sau alte proprietati. Cu acel certificat puteti solicita de la biroul de carte funciara extras de carte informativ pentru toate proprietatile care ar aparea pe numele unchiului dvs. De asemenea puteti verifica si la Directia Impozite si Taxe Locale eventualele imobile trecute pe rol fiscal.
SUCCES!=D>
Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire andreea_brz andreea_brz (2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului??????????? Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)
Mostenire frati orber orber Buna ziua! Fratele tatalui meu a decedat in urma cu 2 luni. Am anuntat-o (prin cineva, eu neavand numarul ei de telefon) pe sotia lui de acest eveniment,care ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters135021 ContSters135021 De ce daca moare sotul primul,urmasii sunt numai copii,si sotia nu are dreptul de mostenitor? (vezi toată discuția)