Societatea doreste ca incepand din aceasta luna o parte dintre angajati sa lucreze, prin rotatie, si in timpul weekendului, acordandu-se in schumb alte 2 zile libere consecutive in cursul saptamanii. In plus fata de aceasta se va acorda si un spor la salariu calculat astfel: pentru un salariu de 5000 lei, 20 zile lucratoare, 250/lei sporul va fi de 250 lei/zi * 2 zile * 200% = 1000 lei.
Aceeasi situatie si pentru lucrul in zilele de sarbatoare legala.
Cum trebuie modificat in acest sens contractul individual de munca al salariatilor (societatea nu are contract colectiv de munca)?
Si pentru acest calcul efectiv: pentru un salariu de 5000 lei, 20 zile lucratoare, 250/lei/zi, sporul va fi de 250 lei/zi * 2 zile * 200% = 1000 lei..
se va mentiona in actul aditional acordarea sporului de 200% sau 100%??
Asta este de fapt intrebarea.
Intreb in conditiile in care pentru plata orelor suplimentare, fara acordarea de timp liber corespunzator, la un spor de 75% mentionat in cim, la calculul efectiv se utilizeaza multiplicatorul 175%.
Imi cer scuze ca tot insist, dar nu imi este clar.
Nu are nicio legatura cele doua sporuri ... Este corecta stipularea unui spor de 200% ,atat timp cat legislatia muncii nu prevede un cunatum minim sau maxim al acestui spor.
Dar pentru lucrul in zilele de sarbatoare nationala, daca se doreste, pe langa acordarea unei alte zile libere platite, si acordarea unui spor.. este ok?
Se doreste plata dubla si pentru zilele de sarbatoare nationala, chiar daca se acorda si zi libera. Care ar trebui sa fie sporul mentionat in contract in acest caz? 100% sau 200%?
Nu este corect ,intrucat Codul Muncii prevede ca plata sporului pentru munca in zilelel de sarbatoare legala se face numai in situatia in care nu se acorda zile libere.
Sporul la salariul de baza , in situatia muncii in zilele de sarbatoare legala, nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Va rog sa imi explicati de ce eu, ca angajator, nu imi pot remunera angajatii la un nivel mai mare decat cel prevazut in Codul Muncii.
Nu este ca si cum ii platesc mai putin... din contra.
De ce sa fie societatea ingradita in a acorda extra beneficii salariatilor, care oricum sunt impozitate?