As dori sa ma ajutati cu niste lamuriri pentru urmatoarea situatie: am avut un contract de munca la care era prevazuta o clauza de neconcurenta. Dupa incheierea respectivului contract de munca, urma sa primesc "o indemnizatie lunara in valoare de 50% din media veniturilor salariale ale Salariatului din ultimele 6 luni antecedente datei incetarii contractului de munca".
In acele 6 luni am primit pe langa salariul lunari si alte beneficii care apareau pe fluturas ca "plati in natura", pentru care am platit impozit si care erau calculate la valorea totala a venitului brut si net din luna respectiva.
Intrebarea pe care o am eu: la calculul veniturilor salariale din ultimele 6 luni, se considera si aceste plati in natura? Ma puteti indruma spre un articol de lege? In codul muncii nu am gasit nimic.
Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Codul Fiscal
art. 76 - Definirea veniturilor din salarii şi asimilate salariilor
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate persoanelor care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor.
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
...
...
q) indemnizaţiile lunare plătite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenţă, stabilite conform contractului individual de muncă;
..... s) orice alte sume sau avantaje în bani ori în natură.
....
Am primit un raspuns si de la angajator. Eu am lucrat intr-o multinationala, care in Romania, unde aveam contractul de munca era un SRL.
Platile in natura constau in actiuni la firma din strainatate, dar clauza de neconcurenta se aplica doar pe teritoriu Romaniei. Firma din Romania doar se asigura ca eu sa platesc contributiile pentru toate beneficiile, chiar daca acestea veneau din strainatate.
Mie mi-e putin neclar, pentru ca toate aceste benificii erau stipulate in contractul de munca si/sau in anexele sale, precum si in ROI-ul firmei din Ro.
Dsv ati facut precizarea ca "clauza de neconcurenta se aplica doar pe teritoriu Romaniei", iar eu v-am raspuns ca este vorba despre modul de calcul al indemnziatiei.
Altfel spus, in veniturile salariale brute ale salariatului intra si avantajele in natura acordate acestuia.