avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua!

Sunt o persoana in varsta de 25 de ani cu handicap locomotor grad I, iar tatal meu a decedat cand aveam 10 ani. De atunci am primit indemnizatia pentru handicap si pensia de urmas cat timp am fost la scoala, respectiv facultate. Dupa terminarea masterului mi s-a taiat pensia de urmas si am ramas doar cu acea indemnizatie de 340 RON. Am citit in legea Legea 263/2010, Art.84, lit.C ca avand in vedere ca sunt o persoana cu handicap si cu un parinte decedat ar trebui sa primesc pensia de urmas pe toata perioada invaliditatii, chiar daca nu mai fac studii. As dori sa ma lamuriti daca am inteles bine.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 09:52, 10 Februarie 2016

"handicap nu este tot una invaliditate ati scris si aici vin eu cu intrebarea si discutia despre care ziceam cum poate sa aiba o persoana invalidiate pana la varsta de 16 ani si aici ma refer la certificatu de invaliditate emis de comisia de munca ??????? pentru ca acel certificat este datat cu data cand te prezinti la comisie nu de cand ai tu handicapu zic aici pentru cei cu handicap din nastere sau de la 1 , 3 ...10 ..14 ani depinde de caz . In aceste cazuri se poate dovedi invalidiatea care eu zic ca e egala cu handicapu ca altfel litera c. a , articolului 84 nusi are valoare. o zi buna sa avetisi ramane discutia astept opinii.

Ai perfecta dreptate domnu Negru Daniel.Asta este discutia.
Cum dovedesti ca invaliditatea s-a produs inainte de 16 ani din moment ce trebuie sa deti o decizie de invaliditate si nu un certificat de handicap,in sensul acesta.
Ce sa faci la varsta de 11 ani (cazul meu)la comisia de expertiza a capacitatii de munca.
Eu nu am stiut ca pot sa lucrez legal la varsta de 11 ani pentru a ma prezenta cu primele scrisorii medicala la comisie pentru a avea mult (valoroasa )decizie medicala in care sa fie trecuta data iviri 00.00.2001(varsta 11 ani)
Eu m-am dus la varsta de 23 de ani (2013)cu toate scrisorile medicale (din anul 2001)la comisie si am primit pensie de invaliditate,dar pe decizie mi-a scris anul 2013 ca find data de la care sunt invalid si nu anul 2001.
Peste 2 ani (cand tata a murit)m-am dus inapoi la el sa-i spun ca nu e bine.Eu trebuie sa dovedesc ca invaliditatea (si nu handicapul )s-a produs la 11 ani prezentantu i din nou toate scrisoriile medicale din anul 2001.El mi-a spus ca nu a gresit si ca trebuie sa fie bun certificatul de handicap din anul 2001.

Acuma:
1.ori se sterge litera c)din art.84
2.ori se adauga si cuvantul handicap :"pe toata durata invaliditatii si handicapului de orice grad...''

buna , alin eu te cred ca asa se comporta cei de la casa de pensi pentru ca m-am confruntat cu atatea cazuri de tot felu si chiar personal ca si principiu eu zic ca ai drept dar daca nu-ti dau dreptu eu zic daca iti permiti sai dai in judecata casa de pensi sau sa mergi cel putin la o audienta sa vezi ce argumente au eii in rest sanatate multa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumulare pensie urmas, indemnizatie handicap plus salariu medeea65 medeea65 Buna ziua, va rog daca puteti sa ma ajutati cu o informatie. Am avut un accident rutier la 15 ani, fractura de coloana...sunt in scaun rulant, am paraplegie, ... (vezi toată discuția)
Pensie ContSters352260 ContSters352260 bunaseara. sunt incadrata in grad de handicap accentuat congenital (dobandit din nastere) pot beneficia de pensie de urmas atat dupa mama cat si dupa tata? (vezi toată discuția)