avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura angajata gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura angajata gravida

Care este procedura si documentatia pe care angajatorul trebuie sa o intocmeasca cand o angajata anunta ca este gravida?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:19, 26 Ianuarie 2016
Va redau mai jos prevederile legale :

OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă
Art. 7
(1)În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către o salariată că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)–e), acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.

(2)De la data primirii înştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condiţiile de muncă ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

.....

Art. 9
În cazul în care o salariată se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)–e) şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.
......
Art. 12
(1)Pentru salariatele care se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c) şi d) şi îşi desfăşoară activitatea numai în poziţia ortostatică sau în poziţia aşezat, angajatorii au obligaţia de a le modifica locul de muncă respectiv, astfel încât să li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze şi amenajări pentru repaus în poziţie şezândă sau, respectiv, pentru mişcare.

(2)Medicul de medicina muncii stabileşte intervalele de timp la care este necesară schimbarea poziţiei de lucru, perioadele de activitate, precum şi durata perioadelor pentru repaus în poziţie şezândă sau, respectiv, pentru mişcare.

(3)Dacă amenajarea condiţiilor de muncă şi/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic şi/sau obiectiv posibilă sau nu poate fi cerută din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsurile necesare pentru a schimba locul de muncă al salariatei respective.


HG nr. 537 din 7 aprilie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă
[ link extern ]


Trebuie notificare si la DSP?
Nu se anunta DSP-ul, ci doar medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea salariata respectiva.
Va intreb pentru ca am mai citit articole/opinii in care se spunea ca si DSP trebuie anuntata si nu mi-e foarte clar:
[ link extern ] /
OUG 96/2003 prevede clar pe cine trebuie sa instiinteze angajatorul , iar DSP-ul nu se afla printre instituțiile mentionate in textul de lege.

Alte discuții în legătură

Model raspuns angajator la instiintare sarcina Mada.S Mada.S Buna ziua, Exista un model de raspuns pe care angajatorul trebuie sa-l dea la primirea instiintarii privind sarcina unui angajat? Multumesc! (vezi toată discuția)
Protectia maternitatii la locul de munca Octavia Turbatu Octavia Turbatu Dupa parerea mea, intr-o unitate cu multe femei, la prima instruire periodica ar trebui prelucrata oug 96/2003, atat angajatorului cat si lucratoarelor. Se ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am 8 săptămâni de sarcina și este posibil sa ... VoicuDeea VoicuDeea Bună ziua, Am 8 săptămâni de sarcina și este posibil sa fie o sarcina toxică. Lucrez într-un spațiu comercial unde programul meu se desfășoară în ... (vezi toată discuția)