avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Ce se întâmplă cu banii deja plătiți băncii în ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Ce se întâmplă cu banii deja plătiți băncii în cazul în care un apartament achiziționat prin Prima Casă este distrus într-un dezastru natural?

Bună ziua,

Am achiziționat un apartament prin Prima Casă și până acum am achitat aproximativ o treime din valoarea creditului.

La semnarea contractului de creditare am fost nevoită să achit o poliță de asigurare și să o cesionez în favoarea băncii și a statului.

Creditul e făcut la BT, dar ei spun că e o clauză întâlnită la toate băncile.

Întrebarea mea este ce se întâmplă cu banii deja plătiți băncii în cazul în care un apartament achiziționat prin Prima Casă este distrus într-un dezastru natural?
Banca și statul încasează toată polița, iar eu rămân și fără banii plătiți, și fără apartament sau banca trebuie să îmi dea înapoi ce am plătit după ce încasează asigurarea?

Întreb pentru că am fost sunată de la bancă pentru reînnoirea poliței și am întrebat ce beneficii am în urma acestei asigurări.

Mi s-a răspuns că în cazul în care apartamentul este distrus într-un dezastru natural nu voi mai fi nevoită să plătesc în continuare creditul... și atât. Adică pierd banii dați și să fiu fericită că nu trebuie să mai și plătesc în continuare rată la nimic.

Știu că probabilitatea este mică, dar, având în vedere că am achitat deja o treime din credit, că am investit în renovarea apartamentului, că plătesc totul felul de dobânzi și comisioane, răspunsul ăsta nu doar că nu mă mulțumește, mă revoltă de-a dreptul.

Mă puteți lămuri, vă rog, dacă dra de la telefon era doar neinformată sau avea dreptate? Dacă are dreptate, ce se poate face?

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: insomnia13ro , utilizator 12:08, 13 Ianuarie 2016
Asigurarea de la banca este in legatura cu ratele de la credit in cazul unui dezastru. Dvs. trebuie sa aveti asigurat apartamentul pentru diverse riscuri si in cazul producerii acestora veti fi despagubit in functie de valoarea politei.
Păi asta e problema, că nu are legătură cu ratele... Apartamentul este asigurat împotriva dezastrelor naturale (poliță PAD), iar polița este cesionată în favoarea băncii și a statului.

În contractul cu banca există inclusiv o clauză care mă împiedică să schimb beneficiarii poliței, dar nu se menționează nimic despre faptul că în timp se tot achită din credit, prin urmare, în cazul unui dezastru natural, banca nu mai are de recuperat toată suma pe care a împrumutat-o inițial.

Corect ar fi fost să fie obligatorie asigurarea, eventual și pentru incendii, etc. (ex. cum e obligatoriu Casco pentru mașinile în leasing), dar proprietarul apartamentului să rămână beneficiarul poliței, cu obligația ca în cazul în care polița este încasată, creditul să devină scadent și banca să își ia partea pe care o mai avea de primit.

Ce pot face în condițiile de față? Aș vrea ca și investiția mea să fie protejată, nu doar a băncii...
Am mai aruncat un ochi pe documente... Am două asigurări, una PAD și una facultativă. Ambele menționează că, în caz de daună: "contractul e cesionat în favoarea băncii și a Statului Român, proporțional cu procentul de garantare". Am întrebat din nou la bancă și dra la care am semnat reînnoirea asigurării a spus că banca va lua doar suma rămasă de plată. Prin urmare dra cu care am vorbit la telefon cel mai probabil nu știa despre ce vorbește... Când am întrebat-o dacă sunt asigurată în cazul în care mă inundă vecinul, a zis că nu, deși, conform documentelor, ar trebui să fiu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare obligatorie pad -cesionat in favoarea bancii larisarazvan larisarazvan Buna ziua Detin un imobil ipotecat pentru care inchei anual o polita de asigurare facultativa pe care am cesionat-o bancii. Chiar in cuprinsul contractului ... (vezi toată discuția)
Asigurare pad daca exista o asigurare facultativa? teacherios teacherios Buna seara. Am fost la banca azi si am fost obligat sa platesc polita PAD. Cum am fost obligat? Mi s-a zis ca prima data se incaseaza polita si abia apoi ... (vezi toată discuția)
Asigurarea obligatorie a locuintelor StanPatitulPensionar StanPatitulPensionar Am un credit imobiliar la care asigurarea locuinţei o fac eu, anual, şi o cesionez băncii, şi am alt credit cu garanţie imobiliară (pe altă locuinţă), ... (vezi toată discuția)