avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS

Buna ziua, as dori sa stiu daca sotul este pensionar si eu casnica (mai am pana la pensionare) am dreptul sa mai fiu coasigurat la CASS sau trebuie dupa noul Cod fiscal sa depun declaratie sau sa fac contract de asigurare ? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:00, 13 Ianuarie 2016
Potrivit art.224 alin.1 lit.b teza a II-a din Legea nr.95/2006, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Persoana care ia în întreținere soțul, soția sau părinții fără venituri proprii trebuie să depună următoarele documente la locul de muncă:
- O declarație pe propria răspundere a salariatului;
- Copia actului de identitate al persoanei coasigurate;
- Copia actului care atestă relația de rudenie între salariat și coasigurat;
- Alte documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că persoana coasigurată nu realizează venituri impozabile (acestea se obțin de la Administrația Financiară de care aparține coasiguratul);
- O declarație pe propria răspundere a coasiguratului din care să rezulte că acesta nu obține venituri proprii.


Pentru a lua în întreținere soțul, soția sau părinții care nu obțin venituri proprii, persoana asigurată trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate o serie de documente, care sunt menționate în Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat, incluse în Ordinul CNAS nr. 581/2014, în vigoare de la 19 septembrie 2014, după cum urmează:
- Actul de identitate al persoanei fără venituri;
- Documente care să ateste relația de rudenie sau căsătoria acesteia cu persoana asigurată;
- Documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că persoana nu realizează venituri impozabile;
- O declarație pe propria răspundere a persoanei fără venituri din care să rezulte că nu realizează venituri proprii;
- O declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreținere persoana respectivă.
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat Muresan Felicia Muresan Felicia Daca sotia este casnica si sotul este incadrat la o societate,sotia poate beneficia de calitatea de coasigurat la sanatate? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Coasigurat tiberiuborsa tiberiuborsa buna ziua, ma intereseaza de ce acte am nevoie pentru coasigurat (mama)? va multumesc! (vezi toată discuția)
Coasigurat chiroboceamihai chiroboceamihai sunt asigurat casaopsnaj din 2004 .dupa decesul tatalui mama a beneficiat 6 luni de pensie de urmas. in momentul de fata nu are nici un venit nu are firma ... (vezi toată discuția)