avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... procedura de insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

procedura de insolventa

Buna seara! Am o intrebare la care nu am gasit un raspuns care sa ma lamureasca: sunt angajata unei firme careia unul dintre creditori i-a deschis proces din cauza creantelor scadente de mai mult de 30 de zile, dar nu pe somatie de plata ci pe cerere de aprobare a insolventei. Un avocat consultat in aceasta problema zice ca un singur creditor nu poate deschide procedura de insolventa. Ce se va intampla, cum se procedeaza, trebuie sau nu sa subscrie si altii la cererea de deschidere a falimentului? Cum se va desfasura totul?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 22:04, 28 Iulie 2009
Pentru insolventa sunt mai multi creditori ,dar in situatia aceasta daca este un singur creditor se face somatie de plata.
Potrivit art.3 din Legea nr.85/2006
În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
1.insolvenţă este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:1. insolvenţă este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile:
a)insolvenţă este prezumată ca fiind vădită atunci când debitorul, după 30 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de unul sau mai mulţi creditori;

Drept urmare textul nu conditioneaza insolventa de existenta mai multor creditori. -vorbeste de unul sau mai multi-.
De ce sa nu poata UN creditor sa solicite deschiderea procedurii??

Art. 31. - (1) Orice creditor îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii prevăzute de prezenta lege împotriva unui debitor prezumat în insolvenţă poate introduce o cerere introductivă, în care va preciza:
.....
(2) Creditorul va anexa documentele justificative ale creanţei şi ale actelor de constituire de garanţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa petridean petridean ce presupune mai exact insolventa unei firme?Ce inseamna? (vezi toată discuția)
Banca si insolventa faleza faleza cand poate o banca in calitate de creditor ,cere insolventa unei societati comerciale (vezi toată discuția)
Vanzare teren NATY_ANCA NATY_ANCA sc x (asociat unic) cumpara un teren, obtinand un credit de la banca. dupa ce plateste integral creditul, asociatul vrea sa-si treaca terenul pe el (persoana ... (vezi toată discuția)