avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală a opera, ca verb reflexiv?
Discuție deschisă în Cultură generală

a opera, ca verb reflexiv?

Se poate folosi verbul a opera in forma reflexiva? Am fost corectat foarte dur cand am afirmat, foarte necajit, ca "trebuie sa ma operez" de...(cataracta, de ex.)? Puteti sa argumentati putin?
Ca o gluma: cred ca persoana respectiva foloseste forma "ma risc".
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: raser , utilizator 13:39, 18 Ianuarie 2016
Nu cred ca se poate folosi in forma ''trebuie sa ma operez'' pentru ca nu va operati singur, va opereaza alta persoana.
Forma corecta, in opinia mea, pentru a spune ce vreti sa transmiteti este ''trebuie sa fiu operat''.

Cautand argumente am gasit un site care cred ca ne ajuta sa ne lamurim:
[ link extern ]
Persoanei care v-a necajit ar trebui sa-i fie operata fierea din vorbire.

Va doresc multa sanatate!
Multumesc frumos! Sanatate!
Uitati ce zice Roxana despre verbele reflexive:

Simplist vorbind, spunem despre un verb că este reflexiv atunci când acțiunea pe care o exprimă este facută de subiect și se răsfrânge tot asupra sa. Spre exemplu, în cazul verbului “a gândi”, spunem “mă gandesc”, adica eu “fac” acțiunea de a gândi și tot asupra mea se și răsfrânge.

Verbul a repeta nu este, însă, unul reflexiv. Adică nu putem spune “mă repet” căci ar însemna că „eu mă repet pe mine”. Ceea ce nu este posibil, cel puțin nu până se pune la punct procesul de clonare. Pe cale de consecință, și variantele “tu te repeți”, “el/ea se repetă”, “noi ne repetăm”, “voi vă repetați”, “ei/ele se repetă” sunt greșite.

Totuși, varianta “se repetă” poate fi corectă, dar numai când ne referim la ceva impersonal, cum ar fi situații, evenimente, întâmplări, povești, istorii, probleme, greseli etc.

www.avocatnet.ro/content/art...
Multumesc frumos! Citisem articolul Roxanei, ii urmaresc scrierile, imi plac foarte mult. Am facut si un comentariu la acel articol.
Promit ca ne vom mai "vedea" pe aici, am sa va mai apelez pentru ajutor, pentru lamuriri.
Multumesc pentru aplauze!
Toate cele bune!
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2016
raser, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari 8 iunie 2010 Alin Popescu Alin Popescu Incepand din aceasta seara, profilul de utilizator Avocatnet.ro a suferit niste mici modificari. Astfel, in locul listingului de mesaje scrise in forum pe care ... (vezi toată discuția)
Gramatica... stan_iulia stan_iulia Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ... (vezi toată discuția)
Intampinare! IVOAR IVOAR Daca se poate,va rog sa postati un model de Intampinare...proces civil,contestatie la suspendare permis.Daca e necesar pot da amanunte,dar ma intereseaza doar ... (vezi toată discuția)