Redau mai jos extras din Codul muncii din 23.11.1972 cu privire la vechimea în muncă:
"CAPITOLUL V
Încetarea contractului de muncă. Vechimea în muncă
Art. 129. - Raporturile de muncă încetează la expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul de muncă sau ca urmare a încetării acestuia, prin acordul dintre persoana încadrată în muncă şi unitate, precum şi prin desfacerea contractului din iniţiativa uneia dintre părţi.
Art. 130. - (1) Contractul de muncă poate fi desfăcut, din iniţiativa unităţii, în cazul cînd:
a) unitatea îşi reduce personalul prin desfiinţarea unor posturi de natura celui ocupat de cel în cauză ca urmare a reorganizării;
b) unitatea îşi încetează activitatea prin încetare;
c) unitatea se mută în altă localitate, iar persoana încadrată nu accepta să o urmeze;
d) unitatea se mută în altă localitate şi are posibilitatea să-şi asigure pe plan local cadrele necesare;
e) persoana nu corespunde, sub raport profesional, postului în care a fost încadrată;
f) în postul ocupat de persoana încadrată în muncă este integrat, pe baza hotărîrii organelor competente, cel care a deţinut anterior acel post;
g) persoana încadrată în muncă se pensionează pentru limita de vîrsta ori pentru invaliditate de gradul 1 sau 2;
h) cel menţinut sau reîncadrat în muncă după pensionarea sa pentru limita de vîrstă nu mai este necesar;
i) persoana încadrată în muncă săvîrşeşte o abatere gravă sau încalcă în mod repetat obligaţiile sale de muncă, inclusiv normele de comportare în unitate;
j) cel în cauză este arestat mai mult de 60 de zile;
k) persoana încadrată în muncă este condamnată definitiv pentru o infracţiune în legătură cu munca sa, dacă condamnarea o face necorespunzătoare postului pe care îl deţine;
l) instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
(2) Contractul de muncă poate fi desfăcut pe temeiul lit. e, i sau k, în termen de cel mult de la o lună de la constatarea, de către conducătorul unităţii, a împrejurării care constituie temeiul desfacerii.
Art. 131. - (1) În cazurile de desfacere a contractului de muncă pentru motivele prevăzute în art. 130 alin. 1 lit. a-f, unitatea va acorda persoanei al cărei contract de muncă a fost desfăcut un preaviz de 15 zile lucrătoare. În perioada preavizului este obligată să continue activitatea potrivit programului de lucru.
(2) În cazul în care unei persoane i se desface contractul de muncă fără ca unitatea să o încunoştinţeze din timp despre aceasta măsură - neacordîndu-i preavizul de 15 zile lucrătoare - această persoană are dreptul să primească la desfacerea contractului de muncă o indemnizaţie egală cu salariul tarifar de încadrare pe o jumătate de lună.
Art. 132. - (1) La desfacerea, din iniţiativa unităţii, a contractului de muncă va fi consultat comitetul sindicatului. În cazul persoanelor încadrate în muncă, care sînt membri ai comitetului sindicatului sau ai altor organe sindicale, va fi consultat şi organul sindical superior; în cazul celor aleşi în organul de conducere colectiv al unităţii sau în comisia de judecată, se va lua şi aprobarea organului care i-a ales.
(3) În cazul persoanelor încadrate în muncă de organul ierarhic superior, desfacerea contractului de muncă se face de acel organ.
Art. 133. - (1) În cazul în care contractul de muncă urmează să fie desfăcut din iniţiativa unităţii pentru motivele prevăzute în art. 130 alin. 1 lit. a-c, e şi f, aceasta este obligată să ofere persoanelor în cauză trecerea în altă muncă corespunzătoare, solicitînd în acest scop sprijinul organului ierarhic superior şi al organelor de repartizare în muncă sau, după caz, să ia măsuri pentru recalificarea acestor persoane.
(2) Unităţile au obligaţia de a asigura trecerea pe locuri de muncă corespunzătoare a celor pensionaţi pentru invaliditate de gradul 3, în cazul imposibilităţii menţinerii lor în continuare în muncă avută la pensionare. De asemenea, unităţile au obligaţia să răspundă în munca deţinută anterior sau într-o muncă corespunzătoare pregătirii lor pe cei care au întrerupt activitatea ca urmare a pensionării pentru invaliditate şi au devenit capabili de muncă.
Art. 134. - (1) Desfacerea contractului de muncă, în toate situaţiile, se stabileşte prin dispoziţia scrisă a conducerii unităţii, cu arătarea motivelor, a prevederilor legale pe care se întemeiază, a termenelor, precum şi a organelor la care măsura luată se poate ataca.
(2) Dispoziţia de desfacere a contractului de muncă se comunică în scris în termen de 5 zile de către unitate. Ea îşi produce efectele de la data comunicării.
Art. 135. - Desfacerea contractului de muncă din iniţiativa persoanei încadrate în muncă se face cu un preaviz de 15 zile lucrătoare; în cazul funcţiilor de conducere, preavizul este de 30 zile. În perioada preavizului această persoană este obligată să continue activitatea potrivit programului de lucru.
Art. 136. - (1) În caz de anulare a desfacerii contractului de muncă, unitatea este obligată să reîncadreze în funcţia avută pe cel căruia i s-a desfăcut contractul în mod nejustificat şi să-i plătească pe timpul cît a fost lipsit de salariu din această cauză o despăgubire calculată pe baza salariului său mediu realizat în ultimele 3 luni anterioare desfacerii contractului de muncă.
(2) Dacă persoana în cauză s-a încadrat între timp într-o funcţie cu o retribuţie inferioară sau a realizat alte cîştiguri mai mici, despăgubirea prevăzută în alineatul precedent va consta, pentru perioada respectivă, în diferenţa dintre salariul mediu realizat anterior desfacerii contractului de muncă şi cîştigul realizat între timp.
(3) Persoana care cu rea-credinţă a determinat aplicarea măsurii desfacerii contractului de muncă, răspunde material, disciplinar şi, după caz, penal.
Persoana vinovată de neexecutarea hotărîrii de reintegrare răspunde faţă de unitate pentru plata despăgubirii pe timpul de la pronunţarea hotărîrii şi pînă la executarea efectivă a acesteia.
Art. 137. - (1) Timpul cît o persoană a desfăşurat activitate pe baza unui contract de muncă constituie vechime în muncă şi alte perioade prevăzute de lege.
(2) Condiţiile în care o persoană încadrată are vechime în muncă, vechime neîntreruptă în muncă, vechime neîntreruptă în aceeaşi unitate, vechime în funcţie, meserie sau profesie, precum şi modul de calcul al acestora, stabilite de lege, iar dovada se face cu carnetul de muncă şi cu alte acte sau mijloace de dovadă, în condiţiile legii.
(3) Unitatea este obligată să elibereze persoanelor încadrate în muncă, la încetarea contractului de muncă, carnetul de muncă, completat cu toate datele la zi."